A Kúria szerint sem nevezhette Bayer Zsolt gecinek Vona Gábort

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az Index beszámolója szerint szerdán hirdetett ítéletet a Kúria a Vona Gábor és Bayer Zsolt közötti, személyiségi jog megsértésének ügyében indított perben. A Kúria jóváhagyta a bíróság másodfokú ítéletét, mely szerint a kormánypárti publicistának 300 ezer forint sérelemdíj, illetve a perköltség megfizetése mellett nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Jobbik korábbi elnökétől, akit 2016 decemberében a blogján gecinek és szarnak nevezett. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezni nem lehet. 

Az ügyben eljáró tanács szerint „öncélú gyalázkodás és megalázás” nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet. Az Index cikke szerint az ítélet kihirdetésekor Baka András tanácselnök azt mondta, hogy bár külföldön is vannak kemény politikai viták, a magyar közbeszéd azon szintje, amely során valaki gecinek és szarnak nevezi a másikat, példátlan. Érvelése szerint Bayernek meghatározó szerepe lehet a közbeszéd szintjének emelésében vagy züllesztésében. 

A másodfokú ítéletben az is elhangzott, hogy a sértés és a lealázás szándéka még közszereplővel szemben sem megengedett, az pedig, hogy mások is így járnak el, még nem tette jogszerűvé Bayer magatartását. 

A másodfokú ítélet után Bayer ügyvédje azzal érvelt, hogy a G-nap óta a geci elveszítette eredeti jelentését, része lett a politikai közbeszédnek, ezért nem alkalmas arra, hogy ezzel a szóval emberi minőségében alázzák meg a politikust.  Bayer ügyvédje a lap szerint így fogalmazott: „Nehezen tudom elképzelni, hogy a bejegyzés álmatlan éjszakákat okozott volna a miniszterelnök-jelöltnek.” 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.