A Kúria szerint sem nevezhette Bayer Zsolt gecinek Vona Gábort

Az Index beszámolója szerint szerdán hirdetett ítéletet a Kúria a Vona Gábor és Bayer Zsolt közötti, személyiségi jog megsértésének ügyében indított perben. A Kúria jóváhagyta a bíróság másodfokú ítéletét, mely szerint a kormánypárti publicistának 300 ezer forint sérelemdíj, illetve a perköltség megfizetése mellett nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Jobbik korábbi elnökétől, akit 2016 decemberében a blogján gecinek és szarnak nevezett. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezni nem lehet. 

Az ügyben eljáró tanács szerint „öncélú gyalázkodás és megalázás” nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet. Az Index cikke szerint az ítélet kihirdetésekor Baka András tanácselnök azt mondta, hogy bár külföldön is vannak kemény politikai viták, a magyar közbeszéd azon szintje, amely során valaki gecinek és szarnak nevezi a másikat, példátlan. Érvelése szerint Bayernek meghatározó szerepe lehet a közbeszéd szintjének emelésében vagy züllesztésében. 

A másodfokú ítéletben az is elhangzott, hogy a sértés és a lealázás szándéka még közszereplővel szemben sem megengedett, az pedig, hogy mások is így járnak el, még nem tette jogszerűvé Bayer magatartását. 

A másodfokú ítélet után Bayer ügyvédje azzal érvelt, hogy a G-nap óta a geci elveszítette eredeti jelentését, része lett a politikai közbeszédnek, ezért nem alkalmas arra, hogy ezzel a szóval emberi minőségében alázzák meg a politikust.  Bayer ügyvédje a lap szerint így fogalmazott: „Nehezen tudom elképzelni, hogy a bejegyzés álmatlan éjszakákat okozott volna a miniszterelnök-jelöltnek.”