A kormány hülyeséget mondott a kampányban, ezért megismétlik a népszavazást, Svájcban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A svájci Legfelsőbb Bíróság az ország története során először eltörölte egy országos népszavazás eredményét, miután arra a következtetésre jutott, hogy a választóknak adott információ a témáról nem volt elegendő,

sőt, a kormány félreinformálta a választókat a témáról.

A 2016-ban tartott népszavazás szoros eredménnyel zárult (50,8 százalék kontra 49,2 százalék) ezért a bíróság úgy látta, lehetséges, hogy a megfelelő információk birtokában akár más eredmény születhetett volna.

Ez az első alkalom, hogy eltörölték egy népszavazás eredményét Svájcban, pedig az ország híres arról, hogy rekordszámú referendumot tartanak, 1848 óta már közel 300-at.

A 2016-os népszavazást a kereszténydemokrata párt kezdeményezte, a kérdés pedig, amit a választóknak el kellett volna döntenie, az volt, hogy a svájci adópolitika vajon hátrányosan különbözteti-e meg a házas embereket?

A házasok ugyanis Svájcban közösen adóznak a jövedelmük után, ez pedig azt jelenti, hogy akár több adót is fizethetnek azoknál, akik csak élettársi kapcsolatban élnek, utóbbiak ugyanis egyenként használhatják ki az adókedvezményeket. A szavazók végül úgy döntöttek - de ugye, szoros eredménnyel , hogy ez nem megkülönböztetés. Így végül a kereszténydemokrata párt fellebbezett az eredmény ellen, így került az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé.

Fotó: Ramon Cahenzli / Flickr

A párt arra hivatkozott, a kampányban súlyosan félretájékoztatták a választókat arra vonatkozólag, hogy hány embert érint a dolog. A szövetségi kormány a szavazás előtt azt kommunikálta, hogy 80 ezer házas párt érint az adóprobléma, később azonban helyesbítettek, mondván, hogy valójában nem 80 ezer, hanem 454 ezer párt érint.

A bíróság emiatt jutott arra következtetésre, hogy a választókat félreinformálták, hiszen az érintettek köre közel ötször akkora volt, mint amekkorát a kormány állított.

Na, de mit reagált erre a svájci kormány?

Közölték, hogy levonják a szükséges következtetéseket, és már felállítottak egy kutatócsoportot, hogy javaslatot tegyenek arra, hogyan lehet biztosítani a minőségi döntéselőkészítést a választók számára.

A népszavazást meg fogják ismételni. (Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.