Tőzsdei manipuláció miatt büntetett 4,5 millió forintra egy magánszemélyt az MNB

2019 április 11., csütörtök 7:20
22

Az MNB 4,5 millió forint bírságot szabott ki egy magánszeméllyel szemben a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A Nemzeti Bank közleménye szerint a magánbefektető egyes tőzsdei részvényekre vonatkozóan több - az indikatív árat jelentősen befolyásoló - gyanús megbízást adott, amelyeket a teljesülés kizárása érdekében még a tényleges kereskedés előtt visszavont vagy módosított.

A magánszemély elismerte, hogy megbízásai mögött nem volt valós eladási szándék, csupán a piaci szereplőket akarta "tesztelni", saját megfogalmazása szerint "piaci heccként" tekintett a vizsgált megbízásokra.

Az MNB szerint viszont a valós ügyletkötési szándék nélküli, de nyilvános információvá váló ajánlatok jelentős mértékben elmozdították az indikatív árat, így alkalmasak voltak rá, hogy félrevezessék a befektetőket a keresleti-kínálati viszonyokról, különösen a részvényárfolyamok alakulásáról. Ez már piaci manipulációnak minősül, mert minden olyan ügyletkötés, eladási vagy vételi megbízás annak tekintendő, amely a pénzügyi eszközök keresleti-kínálati viszonyait, illetve azok árát érintően hamis vagy félrevezető jelzést ad, befolyásolva ezzel a befektetők befektetési döntéseit. (Via MTI)