200 millió disznó eshet áldozatul a kínai sertéspestis-járványnak

2019 április 12., péntek 15:40
33

A Rabobank friss előrejelzése az eddigi legnagyobb sertéspusztulással számol a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírus következményeként. 

A világ legnagyobb disznóhús-előállító országában egy ekkora pusztítás hatalmas károkat okozhat: ezzel a tavalyi adatokhoz képest 30 százalékkal csökkenne Kína sertésállománya. 

Fotó: Chen meiming/Imaginechina

A holland székhelyű, élelmiszerpiaci finanszírozással és tanácsadással foglalkozó Rabobank szakértője, Justin Sherrad szerint példa nélküli károkról van szó, és a helyzet számos aspektusát még mindig nem mérték fel igazán. 

Az előrejelzés szerint 150-200 millió sertés fog elpusztulni, vagy kell majd levágni a vírus miatt. 

A világ sertéshús-termelésének mintegy felét előállító Kínában hivatalosan eddig 1,01 millió disznót vágtak le azért, hogy megfékezzék a járványt. Tavaly augusztus óta 124 helyen ütötte fel a fejét a vírus a bejelentések szerint, egy kivételével az összes tartományból jelentettek már beteg állatokat. A kínai mezőgazdasági minisztérium folyamatosan azt kommunikálja a külvilág felé, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. 

Az előrejelzés szerint 2019-ben 38 millió tonna sertéshúst fog előállítani, szemben a tavalyi 54 millióval. Ez lehet a legalacsonyabb érték az elmúlt 20 évben. 

A vírus szinte minden disznót meggyilkol, melyet megfertőz, emberekre ugyanakkor nem káros. Egyelőre nincs ellene ismert ellenszer. 

A járvány miatt Kína növelheti a sertéshús importját, évi 1,5 millió tonnáról 4 millió tonnára, a globális húspiacról felszívva a készleteket. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt