Brunei szerint a megelőzést és a nevelést szolgálja, hogy ezentúl halálra kövezés járhat a homoszexuális szexért

Brunei külügyminisztériuma közleményt adott ki, miután az ENSZ külügyi megbízottja, Erywan Yusof kritizálta a dél-kelet-ázsiai királyság döntését, hogy a jövőben halálra kövezés jár a házasságtörésért és a homoszexuális szexért. 

A közlemény szerint a bevezetett saría törvények eleve a megelőzést, nem pedig a büntetést szolgálják, és kitértek arra is, hogy nagyon meggyőző bizonyítékok kellenek majd a halálra kövezés elrendeléséhez, ezért szerintük ritkák lesznek a hasonló büntetések. 

A brunei szultán, Hassanal BolkiahFotó: -/AFP

A brunei álláspont szerint a törvények célja, hogy oktassa, elriassza, rehabilitálja és nevelje az embereket, nem pedig, hogy büntesse őket. A közlemény szerint a törvénykezés nem kriminalizál senkit a hite vagy a szexuális irányultsága alapján, és a házasságtörés és a szodómia büntethetősége csak egy biztosíték a családok szentségének, valamint az egyes muszlimok, főleg a nők házasságának védelme mellett. 

Kitértek arra is, hogy a legmagasabb büntetést, azaz a végtaglevágást vagy a halálra kövezést csak bizonyos esetekben fogják kivetni: ha legalább két, magas morális szinten álló, áhítatos tanúskodik az ügyben. Mint a közlemény írja, az ilyen férfiaknak rendkívül magas követelményeknek megfelelve kell élniük az életüket, és ma eleve nagyon nehéz ilyen férfiakat találni. 

A brit külügyminiszter, Jeremy Hunt is arról beszélt csütörtökön, hogy tárgyalt brunei kollégájával, és ez alapján szerinte sem valószínű, hogy lesznek saríakivégzések. (BBC)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.