Powehi lett a neve az első lefotózott fekete lyuknak

Tbg
TUDOMÁNY
2019 április 12., 05:59
comments 111

Egy hawaii nyelvész professzor, Larry Kimura elnevezése lett a neve annak a fekete lyuknak, amelyet először sikerült közvetlenül lefotózni. Pontosabban nem magát a lyukat, hanem annak környékét az M87 számú galaxis közepén 54 millió fényévnyire innen.

A Powehi szó maga egy 18. századi keletkezéstörténeti énekből származik, jelentése pedig valahogy így fordítható: „felmérhetetlenül szép sötét teremtés” vagy „a végtelen teremtés gyönyörűen sötét forrása”. A po a teremtés sötét forrására utal, a wehi díszítettségre.

A nevet el is fogadták, és nemcsak azért, mert a fekete lyuk lefotózásában résztvevő tudósoknak is tetszett a név és annak jelentése, hanem mert a kép elkészítésében szerepet játszó teleszkópok közül kettő Hawaiion volt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.