Powehi lett a neve az első lefotózott fekete lyuknak

Egy hawaii nyelvész professzor, Larry Kimura elnevezése lett a neve annak a fekete lyuknak, amelyet először sikerült közvetlenül lefotózni. Pontosabban nem magát a lyukat, hanem annak környékét az M87 számú galaxis közepén 54 millió fényévnyire innen.

A Powehi szó maga egy 18. századi keletkezéstörténeti énekből származik, jelentése pedig valahogy így fordítható: „felmérhetetlenül szép sötét teremtés” vagy „a végtelen teremtés gyönyörűen sötét forrása”. A po a teremtés sötét forrására utal, a wehi díszítettségre.

A nevet el is fogadták, és nemcsak azért, mert a fekete lyuk lefotózásában résztvevő tudósoknak is tetszett a név és annak jelentése, hanem mert a kép elkészítésében szerepet játszó teleszkópok közül kettő Hawaiion volt. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.