A YouTube keresési algoritmusa kellett ahhoz, hogy nőellenes gyűlölethullám dagadjon Katie Bouman feketelyuk-projektje körül

„A nő a munka 6%-át végezte el, de a babérok 100%-át learatta: Fekete Lyuk Fotó”

Ezzel a címmel készített egy bizonyos Mr. Obvious videót a YouTube-ra azután, hogy az emberiség történetében először sikerült közvetlenül lefotózni egy fekete lyukat, egészen pontosan a Powehit.

A videó nemcsak címében állította, hogy Katie Bouman alig dolgozott valójában a projekten, kiderül belőle, hogy az összetett képet elkészítő algoritmus kódjából 850 ezer sort egy férfi programozó, Andrew Chael írt, Bouman csak pár tízezret. A videó címkéi is erre az elméletre utaltak.

A tartalom nem keltett volna különösebb feltűnést, ha nem lett volna szinte azonnal a YouTube keresési találatai között kiemelt találat: ha az ember beírta Katie Bouman nevét, ez jött ki elsőre.

A videó hatására Andrew Chael felé kezdtek el özönleni a köszöntő üzenetek, ám a programozó - látván, hogy mire megy ki a játék - hamar tisztába tette a tényeket nem igazán tisztelő Mr. Obvious („Nyilvánvaló úr”) videóját saját Twitterén:

Mint írta, már az sem igaz, hogy a kód 850 ezer sort tartalmazott volna, ennél sokkal kevesebbet, ráadásul nagy része a Githubról származott, amely egy közösségi fejlesztői felület tele nyílt forráskodú megoldásokkal, írta Chael, és hozzátette, a 850 ezer sor jó része a képadatokat tartalmazó sor volt, nem is a képalkotó algoritmus része.

„Miközben értékelem a gratulációkat egy olyan eredmény miatt, amelyen éveket dolgoztam, ha azért jöttél ide, mert annak a szexista vendettának vagy részese, ami Katie ellen irányul, kérlek menj innen és gondold újra az életedben a prioritásokat” - írta Chael, aki egyébként azt is elújságolta újdonsült nőellenes fanjainak, hogy meleg.

A felháborodás láttán a YouTube végül közbelépett, és javított a keresési találatain, hogy ne az összeesküvéselmélet-hívőknek szóló videó jelenjen meg a találatok legtetején.

Bouman 2016-ban tartott előadást a projektről, amiben részletesen elmagyarázza, honnan jött az ötlet, és pontosan milyen problémákat kell megoldani ahhoz, hogy a kép elkészüljön. Ezt a videót érdemes megnézni:

 (Business Insider)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.