Felszállt "a világ legnagyobb" repülőgépe

A Stratolauncher felszállása után a kaliforniai Mojave-sivatagban 2019. április 13-án. A világ legnagyobb szárnyfesztávolságú, műholdak pályára állítására tervezett gépe először szombaton repülhetett.Fotó: HANDOUT/AFP

Szombaton először a levegőbe emelkedett a Stratolauncher, a kéttörzsű óriásgép, amit még a Microsoft néhai alapítója, Paul Allen álmodott meg 2011-ben. A hatalmas, 117 méteres szárnyfesztávolságú, hat hajtóműves géppel műholdakat lehetne a jelenleginél olcsóbban pályára állítani.

A gyártó cég, a Stratolaunch a világ legnagyobbjaként reklámozza a gépét, ami a szárnyfesztávolság tekintetében még igaz is, bár hosszabbak azért léteznek a világban. Ettől persze még valóban hatalmas járműről van szó:

rakománnyal együtt akár 540 ezer kiló is lehet a teljes felszállósúlya, akár 230 tonna terhet is szállíthat.

Az elképzelések szerint a Stratolauncher tíz kilométeres magasságba vinné rakományát, mielőtt azt rakétával pályára állítanák. Így sokkal olcsóbbá lehetne tenni a műholdak pályára állítását.

A szombati tesztek során a kéttörzsű repülőgép 15000 láb (4572 méter) magasra szállt, és 274 km/h-ás sebességet ért el. A tesztpilóta, Evan Thomas szerint "fantasztikus" élmény volt repülni vele, a gép "javarészt úgy viselkedett, amire számítottunk". (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.