Már az idén startolhat a magyar műhold

TUDOMÁNY
2019 április 14., 07:57
comments 446

A közeljövőben nem lesz újra magyar űrhajós, csillapította az ezzel kapcsolatos reményeket a 24.hu-nak adott interjújában Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Mint mondta, "elvileg nyitott a verseny" az Európai Űrügynökségnél, vagyis elvben bárki küldhet kiképzésre űrhajósjelöltet. De szerinte, bár "nyilván nagyon nagy álom ez minden nemzet számára", Magyarország célja most első sorban az, hogy "lépésről lépésre felerősítsük az űrtevékenységet". Űrhajósképzésről ráérünk ezután gondolkozni, mondta, hozzátéve, hogy a közeljövőben ez nem fog megvalósulni.

Más viszont igen. Ferencz szerint akár még idén startolhat a SMOG nevű magyar műhold, amely reményei szerint "valódi mérésekkel fogja gazdagítani az emberiséget".

Ferencz úgy látja, hogy Magyarországnak jó esélyei vannak az űrversenyben, mert "a magyar szakembergárda tényleg nagyon jónak mondható világviszonylatban is", egy ilyen innovatív területen, mint az űrkutatás, egyáltalán nem reménytelen Magyarország helyzete.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.