Már az idén startolhat a magyar műhold

A közeljövőben nem lesz újra magyar űrhajós, csillapította az ezzel kapcsolatos reményeket a 24.hu-nak adott interjújában Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Mint mondta, "elvileg nyitott a verseny" az Európai Űrügynökségnél, vagyis elvben bárki küldhet kiképzésre űrhajósjelöltet. De szerinte, bár "nyilván nagyon nagy álom ez minden nemzet számára", Magyarország célja most első sorban az, hogy "lépésről lépésre felerősítsük az űrtevékenységet". Űrhajósképzésről ráérünk ezután gondolkozni, mondta, hozzátéve, hogy a közeljövőben ez nem fog megvalósulni.

Más viszont igen. Ferencz szerint akár még idén startolhat a SMOG nevű magyar műhold, amely reményei szerint "valódi mérésekkel fogja gazdagítani az emberiséget".

Ferencz úgy látja, hogy Magyarországnak jó esélyei vannak az űrversenyben, mert "a magyar szakembergárda tényleg nagyon jónak mondható világviszonylatban is", egy ilyen innovatív területen, mint az űrkutatás, egyáltalán nem reménytelen Magyarország helyzete.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.