Már az idén startolhat a magyar műhold

2019 április 14., vasárnap 7:57
447

A közeljövőben nem lesz újra magyar űrhajós, csillapította az ezzel kapcsolatos reményeket a 24.hu-nak adott interjújában Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Mint mondta, "elvileg nyitott a verseny" az Európai Űrügynökségnél, vagyis elvben bárki küldhet kiképzésre űrhajósjelöltet. De szerinte, bár "nyilván nagyon nagy álom ez minden nemzet számára", Magyarország célja most első sorban az, hogy "lépésről lépésre felerősítsük az űrtevékenységet". Űrhajósképzésről ráérünk ezután gondolkozni, mondta, hozzátéve, hogy a közeljövőben ez nem fog megvalósulni.

Más viszont igen. Ferencz szerint akár még idén startolhat a SMOG nevű magyar műhold, amely reményei szerint "valódi mérésekkel fogja gazdagítani az emberiséget".

Ferencz úgy látja, hogy Magyarországnak jó esélyei vannak az űrversenyben, mert "a magyar szakembergárda tényleg nagyon jónak mondható világviszonylatban is", egy ilyen innovatív területen, mint az űrkutatás, egyáltalán nem reménytelen Magyarország helyzete.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt