Trópusi fertőzések fenyegetik Európát a változó klíma miatt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Hamarosan Európára is átterjedhetnek a korábban csak a trópusokra jellemző, rovarok terjesztette betegségek, figyelmeztettek tudósok a Klínikai Mikrobiólógia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán, írja a Guardian. A lap beszámolója szerint az ilyen trópusi lázak, mint például a dengue-láz, a vírusos agyvelőgyulladás vagy a leishmaniózis, a klímaváltozás miatt is terjedhetnek át Európára. Ugyan a modern tömegturizmus miatt is terjedhetnek - behurcolt eseteket már régebben is feljegyeztek -, de a nyári időjárás melegebbé és nedvesebbé válásával a kórokozókat terjesztő rovarok számára is kedvezőbb körülmények alakulnak ki Európában.

A tanulmány fő szerzője, Jan Semenza, az Európai Járványügyi Központ kutatója óvatosan fogalmazott, mint mondta, "a klímaváltozás nem az egyetlen, tán még nem is a legfőbb oka az ilyen fertőzések gyarapodásának, de a globalizáció, a társadalmi-gazdasági fejlődés, az urbanizáció, és a földhasználat változásai mellett ez is egyik oka a jelenségnek".

Ugyanakkor a kutatásból az is egyértelműen kiderül, hogy a melegedő éghajlat miatt a fertőzést terjesztő rovarok egyre nagyobb területeket hódíthatnak meg Európában, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt évtizedben Franciaországban és Horvátországban is volt már dengue-járvány, Görögországban malária, Franciaországban és Olaszországban csikungunya-láz is ütötte fel a fejét. A kutatók szerint ez ráadásul csak a kezdet, tekintettel arra, hogy a Mediterránum térsége most már részben trópusi klímájú, tökéletes élőhelye a kórokozókat terjesztő szúnyogoknak. (Via The Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.