90 éves korában meghalt az egyik legritkább teknősfaj utolsó ismert nősténye

ÁLLAT
2019 április 15., 09:10
comments 37

Kínában elhunyt a Swinhoe-lágyhéjúteknős (Rafetus swinhoei) utolsó ismert nőstény példánya, így jelenleg ismereteink szerint már csak három hím él összesen a bolygón ebből a fajból. Ezért, ha csak elő nem kerül egy vadon élő nőstény, a faj gyakorlatilag kihaltnak tekinthető.

A fotó 2011-ben készült a Vietnamban vadon élő, de orvosi vizsgálatra befogott teknősről
photo_camera A fotó 2011-ben készült a Vietnamban vadon élő, de orvosi vizsgálatra befogott teknősről Fotó: -/AFP

A 90 éves teknős egy kínai állatkert lakója volt. Kutatók többször próbálták mesterségesen megtermékenyíteni, mindig sikertelenül. Halála előtt kevéssel ötödször is megpróbálkoztak ezzel. A hivatalos beszámolók szerint az operáció sikerült, ám a teknős másnap rosszul lett, és meghalt. Vizsgálat indul, hogy megállapítsák a halál pontos okát.

Ebből a teknősfajból jelenlegi ismereteink szerint egy hím egy kínai állatkertben él, míg ketten szabadon, Vietnamban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.