A líbiai miniszterelnök szerint 800 ezer migráns indulhat el az EU felé

2019 április 15., hétfő 12:17
256

A líbiai miniszterelnök szerint a jelenlegi konfliktushelyzetben 800 ezer migráns indulhat el az országból.

Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai nemzeti egységkormány vezetője az olasz kormányhoz és az Európai Unióhoz intézett felhívást az „árulónak” nevezett Halífa Haftár tábornok megállítására a La Repubblica olasz napilap internetes oldalán közölt interjúban. (A teljes változat kedden jelenik meg az olasz sajtóban.)

A líbiai miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a kialakult súlyos konfliktushelyzet ahhoz vezethet, hogy 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Olaszország, illetve Európa irányába.

Azt mondta, a Halífa Haftár indította agresszió „rákos fertőzésként terjedhet el az egész földközi-térségben”, ezért az ENSZ támogatta líbiai nemzeti egységkormány vezetője Róma és az EU egységes, határozott fellépését szorgalmazta Haftar tábornok „háborújának” megállítására. Fájez esz-Szarrádzs szerint Halífa Haftar áruló, elárulta Líbiát és a nemzetközi közösséget, és nem elképzelhető semmilyen tűzszüneti megállapodás vele, az egyetlen megoldás Haftár visszavonulása.

A líbiai miniszterelnök köszönetet mondott Olaszországnak, hogy továbbra is nyitva tartja a nagykövetségét Tripoliban és az olasz tábori kórházat Miszráta városában.

Fájez esz-Szarrádzs szerint  a jelenlegi súlyos konfliktushelyzet ahhoz vezethet, hogy 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Olaszország felé, köztük líbiaiak is, akik a harcok elől menekülnek.

Fájez esz-Szarrádzs Fotó: Fethi Belaid/AFP

Rómában hétfőn tárgyalások kezdődtek a líbiai válság kezeléséről: Mohammed bin Abdurrahman asz-Száni katari külügyminisztert elsőként az olasz kollégája, Enzo Moavero Milanesi, majd Giuseppe Conte olasz miniszterelnök fogadta. Rómában van Ahmed Majtik a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnök-helyettese is.

Olasz titkosszolgálati források szerint a líbiai harcok hatására első hullámban kb. 6000 ember indulhatna el Líbiából. Az esetlegesen Líbiából újrainduló migráció kérdése megosztja az olasz kormányt: Luigi Di Maio, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője szerint migrációs válsághelyzetben az olaszországi kikötők eddig követett lezárása lehet, hogy nem bizonyul majd elegendőnek.

Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszter, az M5S politikusa szerint ha a líbiai helyzet „robban”, nem „csak migránsok”, hanem menekültek is érkezhetnek, és ebben az esetben az olaszországi kikötőket nem lehet lezárni.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a másik olasz kormánypárt, a Liga vezetője vasárnap azt mondta, új migrációs intézkedést vezet be, ami tovább szigorítja az olaszországi tengerek és a légtér lezárását az esetleges migránscsoportok előtt. Salvini szerint „az olasz vizek és egek csak azok előtt vannak nyitva, akiknek ehhez joga van, a külföldieket a lehetséges korlátok közt kell befogadni, de ezek a korlátokat (Olaszországban) már túlléptük”.

Salvini azt mondta, amíg ő az olasz belügyminiszter, az olaszországi kikötők zárva maradnak. Arra kérte Luigi di Maiót, foglalkozzon inkább a hatáskörébe tartozó munkaügyi, szociális tárcát érintő kérdésekkel, „mivel a kikötők és a határok védelme hozzám tartozik”. (MTI)