Az ecuadori elnök szerint Assange kémkedni próbált a nagykövetségük épületéből

külföld
2019 április 15., 09:30
comments 102

Lenin Moreno ecuadori államfő szerint Julian Assange többször is megsértette a menedékjogi feltételeket, és Ecuador londoni nagykövetségét kémkedések központjaként kívánta használni. 

Az elnök egy brit lapnak nyilatkozva beszélt arról, hogy miért hagyták jóvá, hogy a londoni rendőrség előállítsa a hetedik éve a nagykövetség épületében bujkáló Wikileaks-alapítót, akinek a kiadatását már kérvényezte is az Egyesült Államok. 

Assange és a számára menedéket nyújtó ország kapcsolata akkor kezdett el viharos sebességgel romlani, amikor Ecuador azt állította, hogy Assange felelős az új elnök magánéletéről szóló információk kiszivárogtatásáért. 

Moreno ugyanakkor most tagadta, hogy bosszú állt volna Assange kilakoltatása között. Azt ugyanakkor elmondta, hogy megbánták, hogy Assange arra használhatta a nagykövetségüket, hogy beleavatkozzon más országok demokratikus működésébe. 

Időközben kiszivárgott egy korábban készült biztonsági felvétel Assange-ról a nagykövetség épületéből, melyek deszkázás közben látható.

link Forrás

(Reuters, Sky)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.