Az ecuadori elnök szerint Assange kémkedni próbált a nagykövetségük épületéből

Lenin Moreno ecuadori államfő szerint Julian Assange többször is megsértette a menedékjogi feltételeket, és Ecuador londoni nagykövetségét kémkedések központjaként kívánta használni. 

Az elnök egy brit lapnak nyilatkozva beszélt arról, hogy miért hagyták jóvá, hogy a londoni rendőrség előállítsa a hetedik éve a nagykövetség épületében bujkáló Wikileaks-alapítót, akinek a kiadatását már kérvényezte is az Egyesült Államok. 

Assange és a számára menedéket nyújtó ország kapcsolata akkor kezdett el viharos sebességgel romlani, amikor Ecuador azt állította, hogy Assange felelős az új elnök magánéletéről szóló információk kiszivárogtatásáért. 

Moreno ugyanakkor most tagadta, hogy bosszú állt volna Assange kilakoltatása között. Azt ugyanakkor elmondta, hogy megbánták, hogy Assange arra használhatta a nagykövetségüket, hogy beleavatkozzon más országok demokratikus működésébe. 

Időközben kiszivárgott egy korábban készült biztonsági felvétel Assange-ról a nagykövetség épületéből, melyek deszkázás közben látható.

(Reuters, Sky)