Az Európai Bizottság szerint komoly aggályokat vetnek fel a román kormány intézkedései

eu
2019 április 15., 18:32
comments 59

Komoly aggályokat vetnek fel a román kormány intézkedései a jogállamiság helyzetével kapcsolatban, jelentős visszalépés tapasztalható a reformfolyamatban –mondta Vera Jourová uniós igazságügyi biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Jourová a román jogállamiságról szóló vitában azt mondta, az Európai Bizottság növekvő aggodalommal, de rendkívül szorosan figyelemmel követi az eseményeket, és minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni, ha Bukarest nem orvosolja a kifogásokat. Azt mondta: „Sürgősen pályára kell állítani ismételten a reformfolyamatot, tartózkodni kell az elmúlt évek eredményeit visszafordító lépésektől. A beszéd önmagában nem elég, cselekvésre van szükség.”

Szerinte a bizalom folyamatosan erodálódik a román kormánnyal szemben, amihez hozzájárult az európai főügyész kinevezésével kapcsolatos vita is.

A cseh EU-s biztos szerint valós kockázata van annak, hogy Románia további olyan lépéseket fog tenni, amik károsak a jogállamiságra. Főleg az igazságszolgáltatás függetlenségét, a fékek és ellensúlyok gyengítését és a korrupcióellenes küzdelmet befolyásoló intézkedéseket említette. Ezek a lépések szerinte külön-külön is aggasztók, együtt pedig rendkívül aggályos mintát alkotnak. Meg kell előzni az alapértékek rendszerszintű megsértését és a visszafordíthatatlan változásokat. Azt mondta,

nem szabad olyan rendszert létrehozni, amiben a korrupció miatt elítélt magas rangú tisztviselők „de facto rendszerszintű büntetlenséget” élveznének.

„Egyik napról a másikra tönkre lehet tenni hosszú évtizedek munkájának eredményét. Még nem túl késő visszafordulni” – mondta.

Vera Jourová eddig igazságügyi biztos volt.
photo_camera Vera Jourová 2017. július 25-én. Fotó: Alexandros Michailidis/SOOC

Ingeborg Grassle néppárti EP-képviselő szerint nem lehetett látni még a jogállamiság ilyen hirtelen összeomlását Európában, és az európai szociáldemokrata pártcsaládnak korábban és határozottabban kellett volna fellépnie.

A szociáldemokrata Josef Weidenholzer azt mondta, a jól működő jogállam a leglényegibb eleme az EU-nak, így ennek betartását kérni nem jelent beavatkozást egy tagállam belügyeibe, közös érdekről van szó. A bírálatokat nem szabad támadásként értelmezni Románia ellen – mondta.

Monica Macovei, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) politikusa szerint Románia „bűnös diktatúrába süllyed vissza”, nagyon sokan elhagyták már az országot. „A szakítás Európával igazi rémálom lenne” – mondta.

Sophie in 't Veld liberális képviselő azt mondta, belefáradt a jogállamisági vitákba, mert a végén mindig pártüggyé válik a kérdés, pedig az alapelvekről lenne szó, politikai színezettől függetlenül. A saját pártcsaládja szigorúan elhatárolódott a kisebbik román kormánypárttól, a Liberálisok és Demokraták Szövetségétől. Erről azt mondta:

„Ha az Európai Néppárt is ilyen szilárdan lépett volna fel a Fidesszel szemben, akkor most nem tartana ott Magyarország, ahol.”

A vitában többen sérelmezték, hogy az ülésen senki nem vett részt az EU soros elnökségét ellátó Románia részéről, és hogy nem Frans Timmermans első alelnök képviselte az Európai Bizottságot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.