Az Európai Bizottság szerint komoly aggályokat vetnek fel a román kormány intézkedései

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Komoly aggályokat vetnek fel a román kormány intézkedései a jogállamiság helyzetével kapcsolatban, jelentős visszalépés tapasztalható a reformfolyamatban –mondta Vera Jourová uniós igazságügyi biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Jourová a román jogállamiságról szóló vitában azt mondta, az Európai Bizottság növekvő aggodalommal, de rendkívül szorosan figyelemmel követi az eseményeket, és minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni, ha Bukarest nem orvosolja a kifogásokat. Azt mondta: „Sürgősen pályára kell állítani ismételten a reformfolyamatot, tartózkodni kell az elmúlt évek eredményeit visszafordító lépésektől. A beszéd önmagában nem elég, cselekvésre van szükség.”

Szerinte a bizalom folyamatosan erodálódik a román kormánnyal szemben, amihez hozzájárult az európai főügyész kinevezésével kapcsolatos vita is.

A cseh EU-s biztos szerint valós kockázata van annak, hogy Románia további olyan lépéseket fog tenni, amik károsak a jogállamiságra. Főleg az igazságszolgáltatás függetlenségét, a fékek és ellensúlyok gyengítését és a korrupcióellenes küzdelmet befolyásoló intézkedéseket említette. Ezek a lépések szerinte külön-külön is aggasztók, együtt pedig rendkívül aggályos mintát alkotnak. Meg kell előzni az alapértékek rendszerszintű megsértését és a visszafordíthatatlan változásokat. Azt mondta,

nem szabad olyan rendszert létrehozni, amiben a korrupció miatt elítélt magas rangú tisztviselők „de facto rendszerszintű büntetlenséget” élveznének.

„Egyik napról a másikra tönkre lehet tenni hosszú évtizedek munkájának eredményét. Még nem túl késő visszafordulni” – mondta.

Vera Jourová 2017. július 25-én.Fotó: Alexandros Michailidis/SOOC

Ingeborg Grassle néppárti EP-képviselő szerint nem lehetett látni még a jogállamiság ilyen hirtelen összeomlását Európában, és az európai szociáldemokrata pártcsaládnak korábban és határozottabban kellett volna fellépnie.

A szociáldemokrata Josef Weidenholzer azt mondta, a jól működő jogállam a leglényegibb eleme az EU-nak, így ennek betartását kérni nem jelent beavatkozást egy tagállam belügyeibe, közös érdekről van szó. A bírálatokat nem szabad támadásként értelmezni Románia ellen – mondta.

Monica Macovei, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) politikusa szerint Románia „bűnös diktatúrába süllyed vissza”, nagyon sokan elhagyták már az országot. „A szakítás Európával igazi rémálom lenne” – mondta.

Sophie in 't Veld liberális képviselő azt mondta, belefáradt a jogállamisági vitákba, mert a végén mindig pártüggyé válik a kérdés, pedig az alapelvekről lenne szó, politikai színezettől függetlenül. A saját pártcsaládja szigorúan elhatárolódott a kisebbik román kormánypárttól, a Liberálisok és Demokraták Szövetségétől. Erről azt mondta:

„Ha az Európai Néppárt is ilyen szilárdan lépett volna fel a Fidesszel szemben, akkor most nem tartana ott Magyarország, ahol.”

A vitában többen sérelmezték, hogy az ülésen senki nem vett részt az EU soros elnökségét ellátó Románia részéről, és hogy nem Frans Timmermans első alelnök képviselte az Európai Bizottságot. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.