Az Európai Bizottság szerint komoly aggályokat vetnek fel a román kormány intézkedései

Komoly aggályokat vetnek fel a román kormány intézkedései a jogállamiság helyzetével kapcsolatban, jelentős visszalépés tapasztalható a reformfolyamatban –mondta Vera Jourová uniós igazságügyi biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Jourová a román jogállamiságról szóló vitában azt mondta, az Európai Bizottság növekvő aggodalommal, de rendkívül szorosan figyelemmel követi az eseményeket, és minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni, ha Bukarest nem orvosolja a kifogásokat. Azt mondta: „Sürgősen pályára kell állítani ismételten a reformfolyamatot, tartózkodni kell az elmúlt évek eredményeit visszafordító lépésektől. A beszéd önmagában nem elég, cselekvésre van szükség.”

Szerinte a bizalom folyamatosan erodálódik a román kormánnyal szemben, amihez hozzájárult az európai főügyész kinevezésével kapcsolatos vita is.

A cseh EU-s biztos szerint valós kockázata van annak, hogy Románia további olyan lépéseket fog tenni, amik károsak a jogállamiságra. Főleg az igazságszolgáltatás függetlenségét, a fékek és ellensúlyok gyengítését és a korrupcióellenes küzdelmet befolyásoló intézkedéseket említette. Ezek a lépések szerinte külön-külön is aggasztók, együtt pedig rendkívül aggályos mintát alkotnak. Meg kell előzni az alapértékek rendszerszintű megsértését és a visszafordíthatatlan változásokat. Azt mondta,

nem szabad olyan rendszert létrehozni, amiben a korrupció miatt elítélt magas rangú tisztviselők „de facto rendszerszintű büntetlenséget” élveznének.

„Egyik napról a másikra tönkre lehet tenni hosszú évtizedek munkájának eredményét. Még nem túl késő visszafordulni” – mondta.

Vera Jourová 2017. július 25-én.Fotó: Alexandros Michailidis/SOOC

Ingeborg Grassle néppárti EP-képviselő szerint nem lehetett látni még a jogállamiság ilyen hirtelen összeomlását Európában, és az európai szociáldemokrata pártcsaládnak korábban és határozottabban kellett volna fellépnie.

A szociáldemokrata Josef Weidenholzer azt mondta, a jól működő jogállam a leglényegibb eleme az EU-nak, így ennek betartását kérni nem jelent beavatkozást egy tagállam belügyeibe, közös érdekről van szó. A bírálatokat nem szabad támadásként értelmezni Románia ellen – mondta.

Monica Macovei, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) politikusa szerint Románia „bűnös diktatúrába süllyed vissza”, nagyon sokan elhagyták már az országot. „A szakítás Európával igazi rémálom lenne” – mondta.

Sophie in 't Veld liberális képviselő azt mondta, belefáradt a jogállamisági vitákba, mert a végén mindig pártüggyé válik a kérdés, pedig az alapelvekről lenne szó, politikai színezettől függetlenül. A saját pártcsaládja szigorúan elhatárolódott a kisebbik román kormánypárttól, a Liberálisok és Demokraták Szövetségétől. Erről azt mondta:

„Ha az Európai Néppárt is ilyen szilárdan lépett volna fel a Fidesszel szemben, akkor most nem tartana ott Magyarország, ahol.”

A vitában többen sérelmezték, hogy az ülésen senki nem vett részt az EU soros elnökségét ellátó Románia részéről, és hogy nem Frans Timmermans első alelnök képviselte az Európai Bizottságot. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.