A tavalyi szigorítás óta a rendőrök 351 esetben figyelmeztettek hajléktalanokat, tíz embert állítottak bíróság elé

2019 április 16., kedd 5:01
113

A szabálysértési törvény módosítása tavaly október 15-én lépett hatályba, ami gyakorlatilag megtiltja a közterületen való életvitelszerű tartózkodást. Vagyis ha a hatóság három hónapon belül háromszor szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, negyedik alkalommal megindítja a szabálysértési eljárást, így 72 órára azonnal őrizetbe vehető az illető, majd pedig a bíróság dönthet azonnali elzárásról is. És ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, a börtönt kockáztatja.

Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt a rendőrség tavaly október 15-től idén április 1-jéig országszerte 351 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést. A rendőrség szabálysértés miatt 15 szabálysértési előkészítő eljárás indított. Kilencet Budapesten, kettőt Baranyában, míg Pest, Fejér, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyet-egyet. Ezek közül tíz esetben került sor bíróság elé állításra – közölte a Magyar Hírlap érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt