Börtönbe kerülhet a japán professzor, amiért megtanította a diákjait ekit gyártani

tudomány
2019 április 17., 17:05

Akár 10 év börtönt is kaphat Tatsunori Iwamura, az Ehime-i Egyetem professzora, aki nemrég bevallotta, hogy 2013-ban megtanította a diákjainak, hogyan gyártsanak MDMA-t, valamint a 5F-QUPIC nevű dizájnerdrog receptjét is megosztotta velük.

A japán törvények szerint csak az gyárthat tudományos céllal illegális drogokat, akinek megvan erre az engedélye a regionális hatóságoktól. Csakhogy a 61 éves Iwamura engedélye akkor már lejárt.

A helyi drogügyi hatóság szerint 11 hallgató gyárthatott drogot a professzor felügyelete alatt. Közülük négyet és egy adjunktust az ügyészség már kihallgatott. Az egyetem is büntetést ígért a professzornak és az adjunktusnak, egyben bocsánatot kértek a hallgatóktól és a szülőktől is.

A hatóságok Iwamura házát és laboratóriumát is átkutatták, de ekit sehol sem találtak. Ugyanakkor nyomokban 5F-QUPIC-t és némi kannabiszt felfedeztek nála. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.