Minden nap egy szelet szalonna az orvost közel hozza

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A vörös húsok és a feldolgozott húsipari termékek már egészen csekély mennyiségben fogyasztva is növelik a gyomorrák kockázatát, állapították meg friss tanulmányukban az Oxfordi Egyetem kutatói. A Cancer Research UK támogatásával félmillió brit adatait dolgozták fel az elmúlt hat évből, ezek alapján arra jutottak, hogy

ha valaki reggelire nem egy, hanem három vékony szelet szalonnát süt ki és fogyaszt el, annak csupán ettől 20 százalékkal nő az esélye a gyomorrákra;
a napi legalább 21 gramm vörös vagy feldolgozott húst fogyasztók körében tízezer emberre 40 gyomorrákos megbetegedés jut;
a napi legalább 76 gramm ilyen húst fogyasztók körében tízezer emberre már 48 gyomorrákos megbetegedés jut.

Hogy kontextusba helyezzük a dolgot, 76 gramm az egy fél hamburger, a kisebb fajta hamburgerből.

A kutatók mindezek alapján arra jutottak, hogy ha mind lemondanánk a vörös húsok fogyasztásáról, azzal a jelenleg évi közel 42 ezer gyomorrákos megbetegedés húsz százaléka, 5400 eset lenne megelőzhető. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.