Órákkal a vágóhíd után élesztették újjá néhány disznó agyát a Yale kutatói

tudomány
2019 április 17., 16:31
comments 318

Amerikai tudósoknak sikerült részben újjáéleszteniük olyan disznók agyát, amiket órákkal korábban vágtak le. A Yale Egyetem kutatói 32 disznóagyat gyűjtöttek össze egy vágóhídon, amiket aztán rácsatlakoztattak egy BrainEx nevű rendszerre, ami ütemesen olyan folyadékot pumpált beléjük hat órán keresztül, amit szintetikus vért is tartalmazott, hogy oxigénnel és tápanyagokkal látta el a sejteket.

A kísérlet végén a kutatók azt tapasztalták, hogy a disznóagyak szöveteinek nagy része sértetlen maradt. Az egyes agysejtek ugyanúgy ellátták a feladatukat, vagyis felvették az oxigént és szén-dioxidot termeltek.

A Nature magazinban publikált eredmény nagy vitát válthat ki arról az eddigi tételről, hogy az agy perceken belül visszafordíthatatlan pusztulásba kezd azután, hogy megszűnik a vérellátása. Azt a kérdést is egészen új megvilágításba helyezheti, hol van a határ az élet és a halál között, valamint új lehetőségeket kínálhat az Alzheimer-kór kutatásában is. Hank Greely, a Stanford Egyetem jog és etika professzora saját bevallása szerint amikor meglátta az eredményt úgy reagált: „Szent szar!”, mivel az szerinte megcáfolják az agyhalál eddigi definícióját. (Vox/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt