Órákkal a vágóhíd után élesztették újjá néhány disznó agyát a Yale kutatói

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Amerikai tudósoknak sikerült részben újjáéleszteniük olyan disznók agyát, amiket órákkal korábban vágtak le. A Yale Egyetem kutatói 32 disznóagyat gyűjtöttek össze egy vágóhídon, amiket aztán rácsatlakoztattak egy BrainEx nevű rendszerre, ami ütemesen olyan folyadékot pumpált beléjük hat órán keresztül, amit szintetikus vért is tartalmazott, hogy oxigénnel és tápanyagokkal látta el a sejteket. 

A kísérlet végén a kutatók azt tapasztalták, hogy a disznóagyak szöveteinek nagy része sértetlen maradt. Az egyes agysejtek ugyanúgy ellátták a feladatukat, vagyis felvették az oxigént és szén-dioxidot termeltek.

A Nature magazinban publikált eredmény nagy vitát válthat ki arról az eddigi tételről, hogy az agy perceken belül visszafordíthatatlan pusztulásba kezd azután, hogy megszűnik a vérellátása. Azt a kérdést is egészen új megvilágításba helyezheti, hol van a határ az élet és a halál között, valamint új lehetőségeket kínálhat az  Alzheimer-kór kutatásában is.  Hank Greely, a Stanford Egyetem jog és etika professzora saját bevallása szerint amikor meglátta az eredményt úgy reagált: „Szent szar!”, mivel az szerinte megcáfolják az agyhalál eddigi  definícióját.  (Vox/BBC)