Portugáliában kiürülhetnek a benzinkutak a teherautó-sofőrök sztrájkja miatt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Portugália-szerte kiürülőben vannak a benzinkutak, ugyanis sztrájkba léptek a benzint szállító teherautó-sofőrök, akik fizetésemelésért és a munkakörülményeik javításáért szüntették be a munkát.

Portugáliában egyre nehezebb benzinhez jutni, miután hétfőn kb. 800, veszélyes anyagot szállító teherautó-sofőr szüntette be a munkát.

A benzinkutaknál szerte az országban hosszú sorok alakultak ki, szerdára több száz töltőállomás zárva maradt. A három napja tartó sztrájk miatt az ország egyes részein üzemanyaghiány alakult ki.

Üzemanyaghiány miatt bezárt benzinkút Seixalban 2019. április 17-én.Fotó: Carlos Costa/AFP

A portugál kormány kedd éjszaka energiaválságot hirdetett, miután arra kényszerült, hogy felszólítsa a sofőröket: vegyék fel a munkát, mert a portugáliai repterek üzemanyag-készlete vészesen fogyatkozni kezdett, és legalább egy járatot törölni is kellett.

A portugál hatóságok felszólították a sztrájkoló sofőröket, hogy biztosítsák a szolgáltatás minimális szintjét, és szállítsanak benzint a kórházakhoz, a repterekhez és a vészhelyzeti szolgáltatókhoz, valamint biztosítsák a lisszaboni és portói benzinkutaknak az átlagos napi készlet 30 százalékát.

A kormány szerint nagyobb készletekre lehet szükség, ha el akarják kerülni a súlyos gazdasági károkat.

A Reuters szerint a portugál kormány közölte, a sztrájkoló sofőrök beleegyeztek az alapvető készletek biztosításába a vészhelyzeti szolgáltatóknak, úgymint a kórházaknak és reptereknek, de a sztrájk folytatódik.

A teherautó-sofőrök magasabb fizetést és rövidebb munkaidőt szeretnének. A munkáltatók és a sofőrök szakszervezetének kedd esti tárgyalása eredmény nélkül zárult. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.