Portugáliában kiürülhetnek a benzinkutak a teherautó-sofőrök sztrájkja miatt

2019 április 17., szerda 12:07
31

Portugália-szerte kiürülőben vannak a benzinkutak, ugyanis sztrájkba léptek a benzint szállító teherautó-sofőrök, akik fizetésemelésért és a munkakörülményeik javításáért szüntették be a munkát.

Portugáliában egyre nehezebb benzinhez jutni, miután hétfőn kb. 800, veszélyes anyagot szállító teherautó-sofőr szüntette be a munkát.

A benzinkutaknál szerte az országban hosszú sorok alakultak ki, szerdára több száz töltőállomás zárva maradt. A három napja tartó sztrájk miatt az ország egyes részein üzemanyaghiány alakult ki.

Üzemanyaghiány miatt bezárt benzinkút Seixalban 2019. április 17-én. Fotó: Carlos Costa/AFP

A portugál kormány kedd éjszaka energiaválságot hirdetett, miután arra kényszerült, hogy felszólítsa a sofőröket: vegyék fel a munkát, mert a portugáliai repterek üzemanyag-készlete vészesen fogyatkozni kezdett, és legalább egy járatot törölni is kellett.

A portugál hatóságok felszólították a sztrájkoló sofőröket, hogy biztosítsák a szolgáltatás minimális szintjét, és szállítsanak benzint a kórházakhoz, a repterekhez és a vészhelyzeti szolgáltatókhoz, valamint biztosítsák a lisszaboni és portói benzinkutaknak az átlagos napi készlet 30 százalékát.

A kormány szerint nagyobb készletekre lehet szükség, ha el akarják kerülni a súlyos gazdasági károkat.

A Reuters szerint a portugál kormány közölte, a sztrájkoló sofőrök beleegyeztek az alapvető készletek biztosításába a vészhelyzeti szolgáltatóknak, úgymint a kórházaknak és reptereknek, de a sztrájk folytatódik.

A teherautó-sofőrök magasabb fizetést és rövidebb munkaidőt szeretnének. A munkáltatók és a sofőrök szakszervezetének kedd esti tárgyalása eredmény nélkül zárult. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt