Több ezer ember meggyilkolása miatt emeltek vádat Bruno D. ellen, aki 17 évesen a stutthofi koncentrációs tábor őre volt

bűnügy
2019 április 18., 11:35

Bűnrészesként 5230 ember meggyilkolása miatt emeltek vádat egy náci koncentrációs tábor ma 92 éves egykori őre ellen – jelentette be a hamburgi ügyészség.

A német jog előírásai miatt csak Bruno D.-ként azonosított férfi 9 hónapon át volt őr a megszállt Lengyelország területén található, stutthofi koncentrációs táborban, Gdansk közelében. Akkor 17 éves volt, és azt mondta, azért jelentkezett a nácipárt fegyveres szervezetéhez, az SS-hez, mert szívproblémái miatt frontszolgálatra nem volt alkalmas.

A Die Welt szerint a férfi önként tett vallomást az ügyészségen, és azt állította, nem rokonszenvezett a nácikkal. Saját bevallása szerint szemtanúja volt annak, hogy embereket gázkamrába visznek meggyilkolni. Azt mondta, úgy érezte, ha otthagyná a tábort, úgyis találnának valaki mást a helyére. Azt mondta:

„Sajnáltam azokat az embereket. Nem értettem, miért vannak ott. Csak azt tudtam, hogy zsidók, akik nem tettek semmi rosszat.”

A 94 éves Bruno D. a harmadik tárgyalási napon 2018. november 13-án.
photo_camera A 94 éves Bruno D. a harmadik tárgyalási napon 2018. november 13-án. Fotó: Guido Kirchner/dpa/AFP

Stutthofban 60 ezer embert öltek meg. A tábor egy másik egykori őre ellen tavaly leállították az eljárást, mert az egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy felelősségre vonják.

Az Auschwitz könyvelőjeként hírhedtté vált Oskar Gröning, aki a meggyilkolt zsidóktól ellopott pénz nyilvántartásáért felelt a legrettegettebb megsemmisítő táborban, tavaly 96 évesen halt meg, mielőtt megkezdhette volna a rá kiszabott büntetés letöltését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.