A Heathrow megbénítását ígérik a brit radikális környezetvédők

Az elmúlt időszakban számos látványos akciót végrehajtó Extinction Rebellion környezetvédő csoport tagjai pénteken a legnagyobb londoni reptéren akarnak fennakadást okozni a Telegraph cikke szerint

A húsvéti hétvége első napján az előrejelzések szerint 500 ezer ember fordulhat meg a Heathrow-n, és a Scotland Yard előre jelezte, hogy az aktivisták erőteljes válaszlépésekre számíthatnak, ha tényleg a repteret veszik célba. A reptérre megerősített rendőri jelenlétet vezényeltek ki. 

Az Extinction Rebellion tagjai szerint repülni csak vészhelyzetekben lenne szabad, mivel a légi közlekedés a legnagyobb károsanyag-kibocsátók között van. Egy közleményben jelentették be, hogy Nagy-Britannia legforgalmasabb repterén készülnek fellépni húsvét péntekjén.   

Fotó: Robin Pope/NurPhoto

Sajid Javid belügyminiszter arra kérte a rendőrséget, hogy a törvény teljes erejével lépjenek fel a csoport ellen, mely már sorozatban ötödik napja szervez tüntetéseket és be nem jelentett megmozdulásokat az országban.

Csütörtök este több mint 500 embert vett őrizetbe a rendőrség, mivel figyelmeztetés ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni a Waterloo hidon, az Oxford Circusnál és a Parlament Square-n emelt útblokádokat. 

A tervezett reptéri akciót elítélte a város polgármestere, Sadiq Khan is, aki szerint rendkívül veszélyes, a rendőrségre óriási terhet rakó akcióra készülnek.