Almaosztás közben óvodás gyerekekről posztoló fideszes polgármester: „Helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését”

POLITIKA
2019 április 19., 11:59
comments 153

Péntek reggel írtunk arról, hogy az V. kerületi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter a a kerület egyik óvodájában járt, ahol almát osztott a gyerekeknek, majd az ott készített fotókat kirakták a polgármester közösségi oldalára. A felvételeken a gyerekek arca nem volt kitakarva, mind felismerhetőek voltak. Az almaosztásról és a fotózásról nem értesítették előre a szülőket, akiknek így esélyük sem volt beleszólni abba, hogy akarják-e, hogy gyermeküket egy fideszes politikus népszerűsítésére használják fel. 

photo_camera A gyerekek arcát mi takartuk ki, a kép forrása Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook-oldala

De ha lett is volna engedély, az ombudsman éppen a kampányidőszak elején adott ki felhívást, hogy gyerekeket ne használjanak politikusok díszletnek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a politikusok megjelenése az óvodákban, iskolákban egyáltalán nem szerencsés: „Az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel”.  

Még a cikk írása közben, csütörtökön megkerestük Szentgyörgyvölgyi polgármestert, akinek válaszai csak a cikk pénteki megjelenése után futottak be, így ezeknek külön is helyet adunk. 

Arra a kérdésre, hogy a polgármester vagy stábja tudott-e arról, hogy a szülők beleegyeztek-e abba, hogy a gyerekekről szóló felvételek, fotók nyilvánosságra kerülnek, a Belváros Önkormányzata sajtóosztálya azt a választ adta, hogy a gyermekek közösségbe történő beiratkozásakor a szülők nyilatkoznak, hogy a gyermekükről fénykép- vagy filmfelvételeket készülhetnek-e, illetve, hogy ezek felhasználhatók-e a médiában.

Idézték is a vonatkozó részt, majd azzal folytatták, a bölcsődék és óvodák vezetői pontosan tudják, hogy melyik gyermekről készülhet felvétel és csak az ő fényképezésük lehetséges ilyenkor, melyet minden esetben betartanak.

Rákérdeztünk arra is, hogy ismerik-e az ombudsman állásfoglalását, amiben felhívják a figyelmet arra, hogy "az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé. (...) ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel.

Mint írják, ismerik, sőt:

„Helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését, ahogyan erről az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is nyilatkozik:

„az alapvető jogok biztosa és helyettesei arra kérik (…) a jelölő szervezeteket és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak gyermekek szerepeltetéséről rendezvényeiken”

Szeretnénk azonban kiemelni, hogy az óvodák és bölcsődék meglátogatása, a gyermekekkel és szüleikkel való kapcsolattartás nem rendezvény, hanem az egy polgármester napi munkájának a része. Polgármester Úr rendszeresen ellátogat a kerületi óvodákba, mint ahogy más gondozási, oktatási és egyéb önkormányzati intézményekbe, legyen szó kerület életében fontos évfordulókról, ünnepekről vagy éppen almaosztásról, amely 2014 óta hagyomány az V. kerületben. Fontosnak tartjuk a lakóközösségünk egészségét, így odafigyelünk arra, hogy egészséges élelmiszerrel támogassuk őket. Ez pedig még kiemelkedőbb a gyermekek és idős emberek körében, így a szokásos évi almaosztás alkalmával, odafigyelünk arra, hogy bölcsődék, óvodák és idős klubok is részesüljenek a vitamindús gyümölcsből.”

Arra a kérdésre, hogy mi szükség volt arra, hogy az ajándék almákat a polgármester személyesen adja át, erről fotó készüljön, és ez felkerüljön Szentgyörgyvölgyi Péter Facebookjára, a sajtóosztály elmondta, hogy „a polgármester úr azokról az eseményekről készült felvételeket, melyen maga is részt vesz, akár a Költészet Napján tartott rendezvény, ami a napokban volt a Károlyi-kertben megtartva, felteszi közösségi oldalára”.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter mit gondol arról a gyakorlatról, amikor politikusok gyerekeket használnak fel saját népszerűsítésükre, elmondták, hogy  

„A polgármesteri hivatás részét képezi a lakóközösséggel való kapcsolattartás - legyenek azok gyerekek, felnőttek vagy idős emberek - amelyet az év egészében végez. Ez a kapcsolattartás véleményünk szerint nem keverendő össze semmilyen politikai kampánnyal.”

Végül arra kérdeztünk rá, hogy a képviselőtestület több tagja is személyesen adta át óvodások, sőt bölcsődéseknek az ajándék almákat. Mi alapján dőlt el, hogy ki adja át az almákat, hiszen a City TV beszámolójában csak fideszes képviselők osztottak almákat. 

Ezzel kapcsolatban elmondták: 

„Az óvodák és bölcsődék a kerület körzeteiben vannak, amelyeknek egyéni képviselői vannak. Az V. kerületi egyéni képviselőknek pedig ugyanúgy fontos, hogy ismerjék a körzetükben élők igényeit, problémáit, melynek módja a személyes kapcsolattartás. Az V. kerület egyéni képviselői pedig Fideszes képviselők.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.