Két tinédzsert tartóztattak le az észak-írországi újságíró meggyilkolása miatt

Több 444 videó?
Szeretném
Jobbra, napszemüvegben Lyra McKeeFotó: PAUL FAITH/AFP

Egy 18 és egy 19 éves férfit vettek őrizetbe terrorizmus vádjával, miután a rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy közük van Lyra McKee 29 éves észak-írországi újságíró halálához. 

McKee csütörtök este veszítette életét, miközben tudósított egy Londonderry városában zajló tüntetésről, illetve lázongásról tudósított. 

A helyi sajtó korábbi beszámolói szerint a maszkot viselő támadók molotov-koktélokat dobáltak rendőrautókra, és lövéseket is leadtak, ezek egyike találta el McKee-t, aki a rendőrök azonnal kórházba szállítottak. Már nem sikerült megmenteni az életét. 

A lázongás azt követően tört ki, hogy a rendőrök házkutatást tartottak több erőszakos hátterű csoportnál, akiket a sajtóban már csak az „új IRA”-ként emlegetnek. A támadás alighanem a rendőrök ellen irányult, McKee épp egy rendőrautó mellett állt, amikor a golyó eltalálta. 

A lövés pillanatát biztonsági kamerák is rögzítették, és a felvételek vezettek a tettesek nyomára. A videón az látható, hogy maszk mögé bújt támadók nyitnak tüzet a rendőrökre és járókelőkre. 

Lyra McKee a belfasti Mediagazer szerkesztője volt, de írt többek között az Atlantic-nek és a Buzzfeedre is. Az egyik legtehetségesebb fiatal oknyomozójaként tartották számon az országba. 

A rendőrségi feltételezések szerint az új IRA' lehetett a rendőrség ellen elkövetett rajtaütés mögött. Az erőszak azután lángolt fel, hogy a rendőrség házkutatást hajtott végre több helyszínen. (BBC)