Két tinédzsert tartóztattak le az észak-írországi újságíró meggyilkolása miatt

Jobbra, napszemüvegben Lyra McKeeFotó: PAUL FAITH/AFP

Egy 18 és egy 19 éves férfit vettek őrizetbe terrorizmus vádjával, miután a rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy közük van Lyra McKee 29 éves észak-írországi újságíró halálához. 

McKee csütörtök este veszítette életét, miközben tudósított egy Londonderry városában zajló tüntetésről, illetve lázongásról tudósított. 

A helyi sajtó korábbi beszámolói szerint a maszkot viselő támadók molotov-koktélokat dobáltak rendőrautókra, és lövéseket is leadtak, ezek egyike találta el McKee-t, aki a rendőrök azonnal kórházba szállítottak. Már nem sikerült megmenteni az életét. 

A lázongás azt követően tört ki, hogy a rendőrök házkutatást tartottak több erőszakos hátterű csoportnál, akiket a sajtóban már csak az „új IRA”-ként emlegetnek. A támadás alighanem a rendőrök ellen irányult, McKee épp egy rendőrautó mellett állt, amikor a golyó eltalálta. 

A lövés pillanatát biztonsági kamerák is rögzítették, és a felvételek vezettek a tettesek nyomára. A videón az látható, hogy maszk mögé bújt támadók nyitnak tüzet a rendőrökre és járókelőkre. 

Lyra McKee a belfasti Mediagazer szerkesztője volt, de írt többek között az Atlantic-nek és a Buzzfeedre is. Az egyik legtehetségesebb fiatal oknyomozójaként tartották számon az országba. 

A rendőrségi feltételezések szerint az új IRA' lehetett a rendőrség ellen elkövetett rajtaütés mögött. Az erőszak azután lángolt fel, hogy a rendőrség házkutatást hajtott végre több helyszínen. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.