Koszovó hazatelepítette 110 állampolgárát Szíriából

Koszovó hazatelepítette 110 állampolgárát Szíriából, főleg olyan nőket, akik követték a dzsihadista férjüket a háborús zónába, illetve az ő gyerekeiket – közölte a koszovói igazságügyi miniszter.

Abelard Tahiri elmondta, hogy hajnalban landolt Pristinában az a repülőgép, ami hazaszállított 32 nőt, 74 gyereket és 4 egykori dzsihadista harcost Szíriából, a „fontos és érzékeny” műveletet a koszovói kormány az USA segítségével hajtotta végre.

A 4 volt harcost azonnal őrizetbe vették a koszovói hatóságok. A rendőrség szerint még 30 koszovói harcos van Szíriában, rajtuk kívül 49 nőről és 8 gyerekről is tudnak, akik még mindig a konfliktuszónában tartózkodnak.

Ekrem Mustafa koszovói belügyminiszter szerint kb. 300 koszovói vehetett részt a felkelők oldalán a harcokban Szíriában és Irakban. Közülük 70-en meghaltak, többen pedig már korábban visszatértek a hazájukba. A többségüket őrizetbe vették.

Illusztráció: Giuseppe Cacace/AFP

A hatóságok, hogy megakadályozzák az állampolgáraik toborzását a dzsihadisták soraiba, 2015-ben törvényt fogadtak el, aminek az értelmében 15 év börtönnel sújtják azokat, akik külföldre mennek harcolni a szélsőségesek soraiba. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.