Lehet, hogy számítógépes bug miatt is keletkezett ekkora tűz a Notre-Dame-ban

Péntek estére a tűzoltóknak sikerült teljesen stabilizálniuk az épületet, így levonultak a helyszínről. A nyomozók baleset miatt vizsgálódnak, ami a gyanú szerint több faktor együttállása miatt is bekövetkezhetett.

Patrick Chauvet, a katedrális rektora azt mondta, egy „számítógépes hiba” is szerepet játszhatott abban, hogy ekkora kár keletkezett a 850 éves épületben. Részleteket nem árult el, de azt mondta, 2-3 hónap múlva megtudhatjuk, mi történt. A Le Parisien azt írta, egy számítógépes bug vezethette félre a tűzoltókat, akik az eredeti tűzjelzésre reagáltak. A forrás nélküli jelentés szerint azt is vizsgálják, a tűzhöz köze lehetett-e a renováláshoz használt átmeneti lifteknek.

Fotó: Hubert Hitier/AFP

A számítógépes technológiának azért volt haszna is: hétfő este, miközben az épület lángokban állt, Jean-Claude Gallet tűzoltóparancsnok visszahívta az embereit, nehogy bent égjenek, helyettük viszont beküldte Colossust, az 500 kilós tankszerű robotot, ami percenként 2500 liter vizet tud kilőni, hogy megvédje a kőfalakat a lángoktól. (Independent, AP)