Sárgamellényes tüntetők kifogásolják, hogy a Notre-Dame ügye elhomályosítja a követeléseiket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
  • A párizsi rendőrök könnygázt vetettek be a sárgamellényes tüntetőkkel szemben a legújabb szombati tüntetésen, kora délutánig 126 embert vettek őrizetbe.
  • Több tiltakozó kifogásolta, hogy a Notre-Dame székesegyház újjáépítésének ügye elhomályosítja a mozgalom követeléseit.
Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Több ezer ember vonult a fővárosban a pénzügyminisztérium épületétől a Köztársaság teréig. Helyenként a demonstrálók útakadályokat gyújtottak fel, de a lángokat a tűzoltók hamar eloltották.

A tüntetők a magas adók és a gazdasági egyenlőtlenségek ellen tiltakoztak Párizsban és más francia városokban. A nagyrészt békés megmozdulásokon több helyen felszínre került az elégedetlenség azzal kapcsolatban, hogy a tűzvészben megrongálódott Notre-Dame székesegyház újjáépítésére irányuló erőfeszítések háttérbe szorítják a sárgamellényesek követeléseit.

Fotó: Zakaria Abdelkafi/AFP

A mozgalom már sorozatban a 23. szombaton szervez demonstrációkat Emmanuel Macron államfő gazdaságpolitikája ellen. Több aktivistát már az is dühíti, hogy francia milliárdosok pár nap alatt 1 milliárd eurót ajánlottak fel a Notre-Dame helyreállításának támogatására, míg a sárgamellényesek követeléseit továbbra sem teljesítik, és rengeteg ember napi megélhetési gondokkal küzd.

Fotó: Zakaria Abdelkafi/AFP

Macron kedd este, a Notre-Dame-ban pusztító tűz utáni napon tartott televíziós beszédében közölte, hogy határozatlan időre elnapolja a jobb életkörülményekért hónapok óta tüntető sárgamellényesek mozgalmának hatására tervezett intézkedések bejelentését. „Most nem ennek van az ideje” – mondta, miután bejelentette, hogy Franciaország 5 éven belül újjáépíti a Notre-Dame székesegyházat. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.