Sárgamellényes tüntetők kifogásolják, hogy a Notre-Dame ügye elhomályosítja a követeléseiket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
  • A párizsi rendőrök könnygázt vetettek be a sárgamellényes tüntetőkkel szemben a legújabb szombati tüntetésen, kora délutánig 126 embert vettek őrizetbe.
  • Több tiltakozó kifogásolta, hogy a Notre-Dame székesegyház újjáépítésének ügye elhomályosítja a mozgalom követeléseit.
Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Több ezer ember vonult a fővárosban a pénzügyminisztérium épületétől a Köztársaság teréig. Helyenként a demonstrálók útakadályokat gyújtottak fel, de a lángokat a tűzoltók hamar eloltották.

A tüntetők a magas adók és a gazdasági egyenlőtlenségek ellen tiltakoztak Párizsban és más francia városokban. A nagyrészt békés megmozdulásokon több helyen felszínre került az elégedetlenség azzal kapcsolatban, hogy a tűzvészben megrongálódott Notre-Dame székesegyház újjáépítésére irányuló erőfeszítések háttérbe szorítják a sárgamellényesek követeléseit.

Fotó: Zakaria Abdelkafi/AFP

A mozgalom már sorozatban a 23. szombaton szervez demonstrációkat Emmanuel Macron államfő gazdaságpolitikája ellen. Több aktivistát már az is dühíti, hogy francia milliárdosok pár nap alatt 1 milliárd eurót ajánlottak fel a Notre-Dame helyreállításának támogatására, míg a sárgamellényesek követeléseit továbbra sem teljesítik, és rengeteg ember napi megélhetési gondokkal küzd.

Fotó: Zakaria Abdelkafi/AFP

Macron kedd este, a Notre-Dame-ban pusztító tűz utáni napon tartott televíziós beszédében közölte, hogy határozatlan időre elnapolja a jobb életkörülményekért hónapok óta tüntető sárgamellényesek mozgalmának hatására tervezett intézkedések bejelentését. „Most nem ennek van az ideje” – mondta, miután bejelentette, hogy Franciaország 5 éven belül újjáépíti a Notre-Dame székesegyházat. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.