Az MTVA feljelentést tesz a holland zöldpárt ellen, mert a filmjükben engedély nélkül használták a közmédia felvételeit

Média
2019 április 21., 12:31
comments 200

Feljelentést tesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sargentiniék kampányvideójának felvételei miatt – közölte az MTVA sajtóosztálya.

A GroenLinks holland zöldpárt a közelmúltban egy dokumentumfilmet tett közzé Judith Sargentiniről The Sargentini Report: A European struggle for democracy in Hungary címmel. A felvételen ismeretlenek forrás feltüntetése, írásbeli szerződés alapján adott felhasználási engedély, valamint felhasználási díj megfizetése nélkül használtak fel több, az MTVA archívumába tartozó, szerzői jog által védett videoanyagot, és a videó készítői még a csatornák logóit is kitakarták, így a szándékosság vitathatatlan – véli az MTVA.

A vonatkozó magyar és európai jogszabályok alapján a más által készített műsorszámok, felvételek szerzői jogi védelem alatt állnak, és a felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonossal kötött felhasználási szerződéssel és a szerző nevének forrásként való megjelölésével lehetséges – közölte az MTVA.

Hogyan lett a magyar közmédia a propagandagépezet része?
A 444 új videójának bemutatóján, április 23-án Veiszer Alinda beszélget Uj Péterrel és Plankó Gergővel. Jegyek itt rendelhetők.

A forrásjelölésüktől szándékosan megfosztott felvételek engedély nélküli felhasználásával ismeretlen személyek az MTVA-nak tényleges vagyoni hátrányt okoztak, így mivel a büntető törvénykönyvbe ütköző jogsértés történt, az MTVA megteszi a szükséges jogi lépéseket, és feljelentést tesz – jelentette be az MTVA. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.