Kihalás Forradalma: az akciók hete után jöhetnek a tárgyalások

Egész héten akcióztak Londonban a Kihalás Forradalma nevű klímamozgalom aktivistáit: fennakadásokat okoztak a tömegközlekedésben és elfoglaltak köztereket a belvárosban, hogy felhívják a figyelmet arra, sokkal többet kellene tenni a klímaváltozás hatásai ellen.

Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Azt akarják, hogy a kormány 2025-re csökkentse nullára a szén-dioxid-kibocsátást, és hozzanak létre egy civilekből álló ellenőrző szervezetet - amellett, hogy a kormány „mondjon végre igazat” a klímaváltozásról.

Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

A tüntetők most at mondják, hajlandóak kiüríteni néhány területet, amit eddig lezártak, ha Sadiq Khan, London polgármestere néhány követelést teljesít. 

Farhana Yamin, a csoport politikai koordinátora szerint az első hét az akciókról szólt, de most jön a második hét, ami már inkább a tárgyalásé lesz. (A tüntetéssorozatot április 29-ig tervezték, és csatlakozik hozzájuk a svéd Greta Thunberg is, aki az ügy szimbolikus figurája lett.)  Yamin szerint meg akarják mutatni, hogy a mozgalom hosszú távon gondolkodó, globális politikai erő, és nemcsak arról szól, hogy feltűnést keltsenek egy pillanatra. 

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto

London polgármesterétől azt várják, hogy jelentse be a klíma- és ökológiai vészhelyzetet, és állítson fel egy városi polgári tanácsot a témában.  (Guardian)