Zelenszkij „véletlenül” megmutatta a szavazólapját, ami tilos

külföld
2019 április 21., 10:53
comments 75

Nyugalomban zajlik Ukrajnában a szavazás az elnökválasztás második fordulójában, már mindét elnökjelölt leadta a szavazatát.

Volodimir Zelenszkij humorista-producer elnökjelölt a feleségével együtt a tengeri és folyami flotta egyik kijevi oktatási intézményében lévő szavazókörben szavazott. Újságíróknak azt mondta, ugyan éjjel nem aludt, de remek a hangulata, mert megreggelizett a családjával, a felesége pedig, hogy emelje a jókedvét, Eminem zenéjét tette fel neki. Azt mondta, úgy érzi, minden rendben lesz, és bármi is lesz a választás eredménye, az az ukránok választása lesz.

Mielőtt bedobta volna a szavazólapot az urnába, Zelenszkij „véletlenül” kifelé fordítva tartotta a cédulát, így jól látható volt rajta az iksz a saját neve mellett. Amikor észrevette, próbálta elviccelni a helyzetet, mondván, nem mutatott meg semmit.

Zelenszkij megmutatja a szavazólapját, mielőtt bedobja az urnába.
photo_camera Zelenszkij megmutatja a szavazólapját, mielőtt bedobja az urnába. Fotó: Szergej Gapon/AFP

Később Zorjan Skirjak, a választások rendjéért felelős belügyi koordinációs stáb szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hatóságok megvizsgálják az esetet, és megteszik a megfelelő jogi lépést. Az ukrán jogszabályok értelmében büntetőjogi felelősségre vonás terheli azt, aki a kitöltött szavazólapját másnak megmutatja vagy lefotózza. A március 31-én megtartott első fordulóban Oleh Ljsasko, a Radikális Párt vezetője mutatta be szavazólapját a kameráknak, és ezért pénzbírsággal sújtották. 

Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a kijevi Tisztek Házában adta le a szavazatát a feleségével, Marina Porosenkóval. Azt mondta, büszke a választások szervezettségére. Szerinte fontos, hogy a választók az eszükkel szavazzanak, mert a választás „nem vicces”. „Nem fontos, kit választanak meg, fontosabb a stratégia és az út, amin a nemzet és az állam tovább fog haladni” – mondta. Szerinte a leglényegesebb „nem elveszíteni az országot”.

A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján a 199 választókerületből 194-ből beérkezett adatok alapján nyilvánosságra hozta, hogy helyi idő szerint 11 óráig a választásra jogosultak 18,04 százaléka adta le a szavazatát. A legmagasabb a részvétel eddig Zaporizzsja megyében, a legalacsonyabb Kárpátalján volt.

Egy kivételével az összes szavazóhelyiség megnyílt. A kelet-ukrajnai front mentén, a Donyeck megyei Lebedinszke településen nem nyitott ki a szavazókör, mert a helyi választóbizottság nem kezdte el a munkáját. A rendőrség büntetőeljárást indított – közölte Szerhij Knyazev országos rendőrfőnök. Az érintett körzetben 680 választót regisztráltak, akik emiatt nem tudnak élni a választójogukkal.

A péntek éjféltől elkezdődött és urnazárásig tartó kampánycsend alatt már vasárnap reggelig több bombariadó volt, ezért országszerte több mint 150 tűzszerészcsoportot állított készenlétbe a rendőrség. Vasárnap reggel az egyik odesszai televízió épületét kutatták át bombariadó miatt a rendőrök, de nem találtak robbanószerkezetet.

A nap egyik legbizarrabb eseményeként említi a Kyiv Post, hogy Krivoj Rogban, Zelenszkij szülővárosában egy részeg nő meg akarta enni a szavazólapját.

link Forrás

(MTI, HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.