Milliárdoscsemeték és felszolgálók is vannak a Srí Lanka-i támadás áldozatai között

külföld
2019 április 22., 08:10
comments 197

290 ember halt meg, amikor robbantásos merényletek sorozatát követték el Srí Lankán luxushotelek és templomok ellen. Összesen nyolc támadás történt, hatot a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre.

Az áldozatok többsége helyi, de meghalt minimum 36 külföldi is. A BBC megpróbált arcot adni az áldozatoknak, és a híradások alapján nagyjából beazonosítani őket.

A támadásokban meghalt egy Srí Lanka-i híresség, a sztárséf Shantha Mayadunne. A lánya posztolt egy képet a Facebookra, ahogy a Shangri-La Colombó hotelben reggeliznek a családdal. A hotelt nem sokkal később rázta meg az egyik robbanás. A család később bejelentette, hogy mind Shantha, mind a lánya meghalt a robbanás következtében.

link Forrás

“Nincsenek szavak a fájdalomra” - írta a család a Facebookra.

A robbantások során a szállodák több alkalmazottja is életét veszítette. A Cinnamon Grand Hotel egyik éttermében négyen haltak meg a személyzet tagjai közül. A szálloda szóvivője szerint rengetegen voltak az étteremben, ahol épp büféreggelit szolgáltak fel. A Shangri-La Hotel-ben hárman sérültek meg halálosan a személyzet tagjai közül.

A dán milliárdos, Anders Holch Povlsen három gyereke halt meg a támadások során. Povlsen az ASOS üzletlánc egyik tulajdonosa. A társaság szóvivője megerősítette a gyerekek halálát, de több részletet nem közöltek. Az egyik gyerek négy napja még az Instára posztolt képet Srí Lankáról.

Egy 58 éves indiai nő, Rasina, rokonokat látogatni érkezett a Srí Lanka-i fővárosba. Már éppen hazafelé indult, kis is jelentkezett a hotelből, amikor felrobbant a bomba. 

"Pár órán múlott az élete" - mondta az indiai sajtónak a bátyja.

A támadások során két török nemzetiségi személy is meghalt, egyikük a mérnök végzettségű Serhan Selcuk Narici. Ő 2017-ben költözött az országba, és az Egyesült Államok helyi nagykövetségének épületében volt épp munkája. “Az utolsó üzenetét a WhatsApp-on küldte nekem reggel 5-kor, azt, hogy jó reggelt” - mondta az apja. A másik török férfi szintén mérnök volt.

photo_camera Gyászoló családtag Sír Lankán Fotó: LAKRUWAN WANNIARACHCHI/AFP

Meghalt egy bangladesi politikus, Sheikh Fazlul Karim Selim unokája is. Ő a hazájában szintén politizált. A családjával az egyik érintett hotelben szálltak meg, az édesapja megsérült.

Rajtuk kívül még több százan haltak meg, sokan az érintett templomokban, róluk sokkal kevesebbet tudni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.