Milliárdoscsemeték és felszolgálók is vannak a Srí Lanka-i támadás áldozatai között

290 ember halt meg, amikor robbantásos merényletek sorozatát követték el Srí Lankán luxushotelek és templomok ellen. Összesen nyolc támadás történt, hatot a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre.

Az áldozatok többsége helyi, de meghalt minimum 36 külföldi is. A BBC megpróbált arcot adni az áldozatoknak, és a híradások alapján nagyjából beazonosítani őket.

A támadásokban meghalt egy Srí Lanka-i híresség, a sztárséf Shantha Mayadunne. A lánya posztolt egy képet a Facebookra, ahogy a Shangri-La Colombó hotelben reggeliznek a családdal. A hotelt nem sokkal később rázta meg az egyik robbanás. A család később bejelentette, hogy mind Shantha, mind a lánya meghalt a robbanás következtében.

“Nincsenek szavak a fájdalomra” - írta a család a Facebookra.

A robbantások során a szállodák több alkalmazottja is életét veszítette. A Cinnamon Grand Hotel egyik éttermében négyen haltak meg a személyzet tagjai közül. A szálloda szóvivője szerint rengetegen voltak az étteremben, ahol épp büféreggelit szolgáltak fel. A Shangri-La Hotel-ben hárman sérültek meg halálosan a személyzet tagjai közül.

A dán milliárdos, Anders Holch Povlsen három gyereke halt meg a támadások során. Povlsen az ASOS üzletlánc egyik tulajdonosa. A társaság szóvivője megerősítette a gyerekek halálát, de több részletet nem közöltek. Az egyik gyerek négy napja még az Instára posztolt képet Srí Lankáról.

Egy 58 éves indiai nő, Rasina, rokonokat látogatni érkezett a Srí Lanka-i fővárosba. Már éppen hazafelé indult, kis is jelentkezett a hotelből, amikor felrobbant a bomba. 

"Pár órán múlott az élete" - mondta az indiai sajtónak a bátyja.

A támadások során két török nemzetiségi személy is meghalt, egyikük a mérnök végzettségű Serhan Selcuk Narici. Ő 2017-ben költözött az országba, és az Egyesült Államok helyi nagykövetségének épületében volt épp munkája. “Az utolsó üzenetét a WhatsApp-on küldte nekem reggel 5-kor, azt, hogy jó reggelt” - mondta az apja. A másik török férfi szintén mérnök volt.

Gyászoló családtag Sír LankánFotó: LAKRUWAN WANNIARACHCHI/AFP

Meghalt egy bangladesi politikus, Sheikh Fazlul Karim Selim unokája is. Ő a hazájában szintén politizált. A családjával az egyik érintett hotelben szálltak meg, az édesapja megsérült.

Rajtuk kívül még több százan haltak meg, sokan az érintett templomokban, róluk sokkal kevesebbet tudni.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.