Az új IRA vállalta magára a támadást, amiben meghalt egy észak-ír újságíró

külföld
2019 április 23., 02:53

Az új IRA nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport jelentkezett levélben a Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözés elkövetőjeként, amiben meggyilkoltak egy fiatal újságírónőt.

A helyi sajtó beszámolója szerint maszkot viselő támadók molotov-koktélokat dobáltak rendőrautókra, illetve lőfegyvert is használtak egy biztonsági ellenőrzés során az észak-ír városban. Szemtanúk szerint McKee épp a helyszínen tartózkodott, és eltalálta egy golyó. A rendőrség azonnal autóba rakta, és kórházba vitték, de már nem sikerült megmenteni az életét. 

Lyra McKee
photo_camera Lyra McKee Fotó: HO/AFP

Az ellenség elleni támadás során tragikusan életét vesztette Lyra McKee, mert az ellenséges erők közelében állt” - közölte a militáns csoport a The Irish Newsnak küldött állásfoglalásában, amelynek eredetiségét az északír lap jelszóval hitelesítette. Az új IRA közleményében teljes és őszinte részvétét fejezte ki Lyra McKee élettársának, családjának és barátainak az újságírónő halála miatt.

Londonderryben a csütörtök éjszakai incidens előtt több helyszínen házkutatásba kezdett a rendőrség fegyvereket keresve. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakos cselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén. A rajtaütések helyszínein többtucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le rájuk, és egy lövedék eltalálta a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót. 

A támadást a térfigyelő kamerák is rögzítették:

link Forrás

Az új IRA elutasítja az 1998-as megbékélési egyezményt, amely három évtizednyi erőszaknak vetett véget Észak-Írországban. A fegyveres csoport egy egységes Írországért küzd. A szervezet 2011-2012 körül jöhetett létre több csoport összeolvadásából. Eddig négy gyilkosságot kötnek hozzájuk. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.