Lemondott az osztrák kisváros alpolgármestere, miután patkányoknak nevezte a bevándorlókat

külföld
2019 április 23., 13:32
comments 156

Le kellett mondania Adolf Hitler szülővárosa, Braunau-am-Inn egyik közgyűlési képviselőjének, miután egy "költeményt" tett közzé, amelyben "patkányokhoz" hasonlította a bevándorlókat - közölte kedden Heinz Christian Strache alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

Az 53 éves Christian Schilcher braunaui polgármester-helyettes "Patkányok a városban" címmel kiadott egy hosszú verset, amelyben a rágcsálókhoz hasonlította a bevándorlókat. A párt helyi tagozata által a hét végén közzétett szöveg országos felháborodáshoz vezetett, és feszültséget váltott ki az FPÖ és a Sebastian Kurz vezette néppárti konzervatívok alkotta koalíción belül.

photo_camera Christian Schilcher Fotó: FRANZ NEUMAYR/AFP

Schilcher végül lemondott a mandátumáról és párttagságáról, hogy "ne okozzon kárt a szabadságpártnak" - közölte kedden Strache a párt európai parlamenti választási kampánya indításakor. Az FPÖ a szavazatok mintegy 23 százalékára számíthat.

A vers közzététele egybeesett Adolf Hitler születésének 130. évfordulójával, a náci diktátor 1889. április 20-án látta meg a napvilágot a német határhoz közeli Braunau-am-Innben. A város központjában álló szülőházát 2016-ban az osztrák állam kisajátította, hogy ellenőrizze annak használatát. Az ügyészség bejelentette, hogy "gyűlöletkeltés címén" vizsgálat indul a szöveg közzététele miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.