A norvég erdőtüzek egész Európa számára figyelmeztetést jelentenek

klímaváltozás
2019 április 24., 18:36
comments 55

Több száz embernek kellett elhagynia az otthonát Norvégia déli részén, ahol heves erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók. Sokndal városa környékén 148 házat ürítettek ki a kedden felcsapott lángok miatt. 

photo_camera Fotó: TERJE PEDERSEN/AFP

A rendőrség tájékoztatása szerint a tüzet egyelőre nem sikerült irányítás alá vonni, és az erős szél miatt félő, hogy a tűz terjedni is fog. 

Norvégiában az áprilisi erdőtűz nagyon korainak számít, és szakértők attól tartanak, hogy idén egész Európában meredeken nőhet az erdőtüzek száma. Csak ebben a hónapban jelentettek már tüzet svéd, német és brit erdőkből is. 

photo_camera Fotó: TERJE PEDERSEN/AFP

Az európai erdőtűz-információs rendszer (Effis) egyik képviselője a BBC-nek azt mondta, hogy az idei európai erdőtüzek száma eddig bőven az átlag felett alakul, és az idei szezon drasztikusan rosszabb, mint amit az előző évtizedben láthattunk. A rendkívül száraz európai tél és a kontinens szerte pusztító tartós szárazság megnövelte az erdőtüzek esélyét, és jelenleg a hosszútávú előrejelzések sem ígérik a helyzet javulását. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.