A norvég erdőtüzek egész Európa számára figyelmeztetést jelentenek

Több száz embernek kellett elhagynia az otthonát Norvégia déli részén, ahol heves erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók. Sokndal városa környékén 148 házat ürítettek ki a kedden felcsapott lángok miatt. 

Fotó: TERJE PEDERSEN/AFP

A rendőrség tájékoztatása szerint a tüzet egyelőre nem sikerült irányítás alá vonni, és az erős szél miatt félő, hogy a tűz terjedni is fog. 

Norvégiában az áprilisi erdőtűz nagyon korainak számít, és szakértők attól tartanak, hogy idén egész Európában meredeken nőhet az erdőtüzek száma. Csak ebben a hónapban jelentettek már tüzet svéd, német és brit erdőkből is. 

Fotó: TERJE PEDERSEN/AFP

Az európai erdőtűz-információs rendszer (Effis) egyik képviselője a BBC-nek azt mondta, hogy az idei európai erdőtüzek száma eddig bőven az átlag felett alakul, és az idei szezon drasztikusan rosszabb, mint amit az előző évtizedben láthattunk. A rendkívül száraz európai tél és a kontinens szerte pusztító tartós szárazság megnövelte az erdőtüzek esélyét, és jelenleg a hosszútávú előrejelzések sem ígérik a helyzet javulását. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.