A norvég erdőtüzek egész Európa számára figyelmeztetést jelentenek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több száz embernek kellett elhagynia az otthonát Norvégia déli részén, ahol heves erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók. Sokndal városa környékén 148 házat ürítettek ki a kedden felcsapott lángok miatt. 

Fotó: TERJE PEDERSEN/AFP

A rendőrség tájékoztatása szerint a tüzet egyelőre nem sikerült irányítás alá vonni, és az erős szél miatt félő, hogy a tűz terjedni is fog. 

Norvégiában az áprilisi erdőtűz nagyon korainak számít, és szakértők attól tartanak, hogy idén egész Európában meredeken nőhet az erdőtüzek száma. Csak ebben a hónapban jelentettek már tüzet svéd, német és brit erdőkből is. 

Fotó: TERJE PEDERSEN/AFP

Az európai erdőtűz-információs rendszer (Effis) egyik képviselője a BBC-nek azt mondta, hogy az idei európai erdőtüzek száma eddig bőven az átlag felett alakul, és az idei szezon drasztikusan rosszabb, mint amit az előző évtizedben láthattunk. A rendkívül száraz európai tél és a kontinens szerte pusztító tartós szárazság megnövelte az erdőtüzek esélyét, és jelenleg a hosszútávú előrejelzések sem ígérik a helyzet javulását. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.