A szlovák miniszterelnök Trump vendége lesz a Fehér Házban

A szlovák hírügynökség tájékoztatása szerint a jövő héten Amerikába látogat Peter Pellegrini miniszterelnök, és Donald Trump amerikai elnök május 3-án, pénteken fogadja a Fehér Házban. 

Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto

A megbeszélésen több témát is érintenek, de a hangsúly a gazdasági és a védelmi együttműködésen lesz. Az Egyesült Államok a szlovák exportőrök tizedik legjelentősebb piaca, az amerikai vállalatok pedig a legfontosabb befektetők közé tartoznak Szlovákiában, összesen 23 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A szlovák technológiai cégek sikeresen működnek az USA-ban - közölte a szlovák miniszterelnök szóvivője. 

Az Egyesült Államok elnöke és a szlovák miniszterelnök a védelmi együttműködés keretében a szlovák fegyveres erők korszerűsítésének kérdését is érintik a tárgyalás során. A szlovák NATO-tagsággal járó kötelezettségekkel összefüggésben a védelmi kiadások növelésének témája is terítékre kerül.

Érdekesség, de Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek nem sikerült még eljutnia Trump Fehér Házába. Szijjártó Péter egy márciusi interjúban azt mondta erről

„jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség. Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk. Nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg.”