Egyetlen beteg sem ébred fel kómából 27 év után, mondta el Munira Abdulla német orvosa

Egészségügy
2019 április 24., 19:37
comments 94

Egyetlen beteg sem ébred fel egyszerűen kómából 27 év után - közölte a Spiegel Online hírportállal Friedemann Müller, a németországi Bad Aiblingben lévő klinika orvosa. Az elmúlt évben ő kezelte azt a nőt, aki 27 évig volt éber kómában.

A német kezelőorvos szerint az eset ritka, de nem egyedülálló.

Munira Abdulla történetét az abu-dzabi The National napilap adta közre hétfőn. A nő 32 évesen, 1991-ben gépkocsibalesetet szenvedett, amikor négyéves fiát iskolába vitte. Autójuk busszal ütközött, fia megúszta néhány horzsolással de Abdulla eszméletét vesztette. Tavaly nyerte vissza öntudatát egy német klinikán, ahol Dubaj és London után kezelték.

Friedmann Müller elmondta, hogy a nő vegetatív állapotban volt, amit nem szabad összekeverni a kómával. Abdullah "minimálisan volt a tudatánál", egyfajta éber kómában volt, érzékelte környezetét, képes volt kinyitni a szemét, röviden összpontosítani valamire, például fia arcára.

A kórházakban szondán keresztül etették és fizioterápiát alkalmaztak, hogy elejét vegyék izmai elsorvadásának. Amikor Németországba vitték, az orvosok holisztikus megközelítést alkalmaztak kezelésében: izomműködését erősítették, megváltoztatták az epilepsziára adott gyógyszerét, fizioterápiát alkalmaztak, lehetővé téve, hogy kerekesszéken elhagyhassa szobáját, hogy még több inger érhesse, hallhassa például a madarak énekét.

A terápia hatására fokozatosan kezdett állapota javulni, képes volt kinyitni a száját, majd képes volt kimondani fia nevét, üdvözölni az orvosokat, sőt idézni a Koránból. 

"Néhány hét alatt a beteg fizikális és mentális állapota jelentősen javult. Most már képes tudatosan kommunikálni környezetével és részt venni a család életében" - mondta az orvos, hangsúlyozva, hogy "az eset igen ritka, de nem egyedülálló". 

Emlékeztetett arra, hogy Nyugat-Virginiában egy beteg 20 év után kezdett el beszélni. Müller hangoztatta, hogy Abdulla este reményt nyújt hasonló helyzetben lévő betegeknek, de nem garantálható a javulás akkor, ha az illető oxigénhiányból eredő agysérülést szenvedett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.