Elfogyott a magyar krumpli

étel
2019 április 24., 06:00
comments 222
Krumpli. Burgonya.
photo_camera Krumpli. Burgonya. Fotó: Andreas Arnold/dpa Picture-Alliance/AFP

Már csak Franciaországban és Észak-Afrikában termesztett burgonya kapható a boltok polcain - írja az Inforádió honlapja, az infostart.hu Murai Györgyre, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagjára hivatkozva. 

A nemzeti krumplihiány természetesen az árakban is megmutatkozik: február óta egyre több pénzt kell fizetni a burgonyáért. A Központi Statisztikai Hivatal nemrég egy év alatt 66 százalékos áremelkedést mért, és a drágulás az elmúlt két hónapban is folytatódott. 

A silányabb krumpli 130, a jobb minőségű termelői ára 160-170 forint körül mozog, ez a bevásárlóközpontokban akár 450 forintos kilónkénti árat is jelenthet. 

A magyar krumpli helyét Franciaországból elsősorban piros héjas, Algériából és Marokkóból sárga hejas burgonyák foglalják el.  

Kisebb mennyiségben kapható már hazai új krumpli is, de egyelőre elég borsos, 1200-1300 forintos kilogrammonkénti áron. (Infostart.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.