Elmarasztalta a Kúria a TV2-t, amiért csak a Fidesz aláírásgyűjtéséről adtak hírt

Aláírják az aláírásgyûjtõ íveket a Fidesz országos aláírásgyûjtõ akciójának kezdetén tartott sajtótájékoztató elõtt az újpesti piacnál felállított aláírásgyûjtõ standnál 2019. április 6-ánFotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Jogsértően járt el a TV2, miután csak arról adott hírt, hogy a Fidesz és a KDNP leadta ajánlásait az EP-választás előtt, viszont ugyanezt elmulasztotta a Jobbik és a Momentum esetében is, holott velük együtt utóbbi két párt is ezzel egy időben leadta az íveket.  

Egy magánszemély fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz az eset miatt, és a bizottság neki adott igazat, így kimondta, hogy a TV2 sértette az esélyegyenlőség szabályait, amikor csak a Fideszről adott hírt.  

Bár büntetéssel a döntés nem járt, mert ismétlődő jogsértés esete nem állt fenn, a TV2 nem hagyta annyiban a dolgot, és a Kúriához fordult jogorvoslatért. A csatorna vezetői azzal érveltek, hogy mégis csak az volt a hír, hogy a Fidesz adta le a papírokat elsőként, minden más ehhez képest másodlagos volt.

(Más kérdés, hogy erről sincs konszenzus, mivel az Országos Választási Iroda szerint a Jobbik volt az első, de mivel egy napon történt mindez, egyidejűnek számítanak az aktusok.)

A Kúria a választási bizottságnak adott igazat, és kimondta, hogy „ha a műsor nyilvánvalóan megsértette az esélyegyenlőség alapelvét, akkor nem lehet a szerkesztői szabadságra hivatkozni”. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.