Elmarasztalta a Kúria a TV2-t, amiért csak a Fidesz aláírásgyűjtéséről adtak hírt

Média
2019 április 24., 08:38
comments 69
Aláírják az aláírásgyûjtõ íveket a Fidesz országos aláírásgyûjtõ akciójának kezdetén tartott sajtótájékoztató elõtt az újpesti piacnál felállított aláírásgyûjtõ standnál 2019. április 6-án
photo_camera Aláírják az aláírásgyûjtõ íveket a Fidesz országos aláírásgyûjtõ akciójának kezdetén tartott sajtótájékoztató elõtt az újpesti piacnál felállított aláírásgyûjtõ standnál 2019. április 6-án Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Jogsértően járt el a TV2, miután csak arról adott hírt, hogy a Fidesz és a KDNP leadta ajánlásait az EP-választás előtt, viszont ugyanezt elmulasztotta a Jobbik és a Momentum esetében is, holott velük együtt utóbbi két párt is ezzel egy időben leadta az íveket.

Egy magánszemély fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz az eset miatt, és a bizottság neki adott igazat, így kimondta, hogy a TV2 sértette az esélyegyenlőség szabályait, amikor csak a Fideszről adott hírt.

Bár büntetéssel a döntés nem járt, mert ismétlődő jogsértés esete nem állt fenn, a TV2 nem hagyta annyiban a dolgot, és a Kúriához fordult jogorvoslatért. A csatorna vezetői azzal érveltek, hogy mégis csak az volt a hír, hogy a Fidesz adta le a papírokat elsőként, minden más ehhez képest másodlagos volt.

(Más kérdés, hogy erről sincs konszenzus, mivel az Országos Választási Iroda szerint a Jobbik volt az első, de mivel egy napon történt mindez, egyidejűnek számítanak az aktusok.)

A Kúria a választási bizottságnak adott igazat, és kimondta, hogy „ha a műsor nyilvánvalóan megsértette az esélyegyenlőség alapelvét, akkor nem lehet a szerkesztői szabadságra hivatkozni”. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.