Hernádi Zsolt lett a Corvinus Egyetemet működtető alapítvány elnöke

politika
2019 április 24., 06:20
comments 69
Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója
photo_camera Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója Fotó: botost/444.hu

Szerdán sajtótájékoztatón jelentette be Palkovics László innovációs miniszter, hogy a Mol nem csak pénzügyileg támogatja a Corvinus Egyetemet fenntartó új alapítványt, de a Maecenas Universitatis Corvini (MUC) vagyonkezelő alapítványi elnöki posztját, Hernádi Zsolt a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója foglalhatja el. Egyúttal a helyszínen aláírták az alapítvány alapító okiratát is. 

Az alapítványi elnöke mellett annak kuratóriumi tagja lesz még Csák János üzletember, volt londoni nagykövet, Lánczi András, a Corvinus rektora, Martonyi János volt külügyminiszter, oktató, és Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója is. 

A felügyelőbizottság elnöke Bártfai Béla, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója lett. Mellette Chikán Attila, az egyetem professor emeritusa,  Jánoskuti Levente, a McKinsey and Company budapesti irodavezetője lesz még tag a testületben. 

Palkovics az eseményen arról beszélt, hogy 2030-ra a kormány szeretné, ha az egyetem a világ vezető egyetemei közé tartozna. Célja továbbá, hogy hasonló formában működtessen további intézményeket is a jövőben. 

Hernádi a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy ez a finanszírozási és fenntartói forma kiszámíthatóbb mint a közfinanszírozás, mert utóbbi kockázatokkal és költségvetési kiszolgáltatottsággal járhat. 

Az alapítványba az állam a Molban és a Richterben meglévő tulajdonának egy részét tette be: a tőzsdén jegyzet cégek részvényeinek 10-10 százaléka került az alapítványhoz. Az innét származó nyereséget az egyetem használja fel. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.