Nyomozást indított a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás ügyében

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Nyomozást indított a Szigetvári Rendőrkapitányság azzal összefüggésben, hogy súlyos bántalmazás történhetett a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában - tudatta a megyei rendőr-főkapitányság szerdán az MTI érdeklődésére. Közölték, az eljárást könnyű testi sértés elkövetésének gyanúja miatt kedden rendelték el ismeretlen tettes ellen.

Az ügy előzménye, hogy bejelentés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezethez  még 2018-ban tavaszán, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, és ezt videofelvétel is bizonyítja. Az üggyel kapcsolatban négy hónappal később 2018 augusztusában az ombudsmani hivatal is helyszíni vizsgálatot folytatott, jelentését idén április 4-én hozta nyilvánosságra (Update: a TASZ jelezte, hogy augusztusban kapták meg a videót, és azonnal az ombudsmanhoz fordultak) .

Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára április 17-én újságíróknak arról beszélt, hogy súlyos bántalmazás történhetett a mozsgói otthonban. Kijelentését arra alapozta, hogy eljutott hozzá három videofelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat. Az államtitkár egyébként egy nappal azelőtt még felháborodott Instagram-posztban kérte ki magának, hogy bárki azt meri híresztelni, hogy a mozsgói szociális otthonban bántalmazták volna az ápoltakat. Még perrel fenyegette az esetről beszámoló újságokat.

Az Emmi április 14-én rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A feljelentést követő napon a mozsgói intézmény vezetője email-ben megkapta a felvételeket az ombudsmani hivataltól, amelyet továbbküldött az államtitkárnak. A mozsgói otthon 1960 óta működik, az intézményben 133 közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos él, ellátásukról 57 dolgozó gondoskodik. (via MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.