Tömegek vettek részt a lelőtt észak-ír újságírónő temetésén

külföld
2019 április 24., 17:42
comments 41

Végső búcsút vettek szerdán attól a fiatal újságírónőtől, aki az észak-írországi Londonderry városában halt meg péntek hajnalban, egy lövöldözés áldozataként. A hatóságok terrorista incidensnek minősítették a 29 éves Lyra McKee megölését.

Leo Varadkar ír miniszterelnök, Theresa May brit miniszterelnök és Michael D Higgins ír államfő
photo_camera Leo Varadkar ír miniszterelnök, Theresa May brit miniszterelnök és Michael D Higgins ír államfő Fotó: BRIAN LAWLESS/AFP

A belfasti Szent Anna-székesegyházban tartott többórás szerdai búcsúszertartáson jelen volt Theresa May brit és Leo Varadkar ír miniszterelnök, Michael Higgins, az Ír Köztársaság elnöke, valamint Arlene Foster, a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője, Mary Lou McDonald, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus mozgalom, a Sinn Féin elnöke és Michelle O'Neill, a Sinn Féin észak-írországi tagozatának vezetője, valamint a brit ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn. 

Jeremy Corbyn és a Sinn Fein vezetője, Mary Lou McDonald
photo_camera Jeremy Corbyn és a Sinn Fein vezetője, Mary Lou McDonald Fotó: BRIAN LAWLESS/AFP

A zsúfolásig telt székesegyházban hatalmas taps fogadta, amikor a szertartást vezető lelkész, Martin Magill a politikusokhoz fordulva azt mondta: dicséretes, hogy az erőszak ellen egységesen kiálló helyi közösségekhez hasonlóan ők is együtt, egymás mellett állva jelentek meg, "de miért kellett a fiatal újságírónő halála ahhoz, hogy idáig eljuthassunk?" 

A tragikus végű lövöldözés előtt az észak-írországi rendőrség Londonderry több helyszínén házkutatásba kezdett fegyvereket keresve, mivel a hatóságok attól tartottak, hogy szakadár republikánus csoportok erőszakcselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén.

A rajtaütések helyszínein zavargások törtek ki, több tucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le a rendőrökre, ám Lyra McKee-t találta el. A fiatal nőt kórházba szállították, ahol belehalt sérüléseibe.

Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték. Az ügyben eddig három embert vettek őrizetbe, de mindhármukat vádemelés nélkül szabadon engedték.

photo_camera Fotó: PAUL FAITH/AFP

Kedden, egy észak-írországi hírportálnak küldött kódolt üzenetben az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport jelentkezett az újságírónő halálát okozó lövöldözés felelőseként. A csoport részvétét fejezte ki Lyra McKee halála miatt, és közölte: a támadás az "ellenség" ellen irányult, és a fiatal nő azért vesztette életét, mert "az ellenséges erők közelében állt" az incidens pillanatában.

Az "új IRA" 2012-ben alakult, és eddigi legsúlyosabb terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet három éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. Az 52 éves Adrian Ismay súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

Az 1998-as megbékélési egyezmény legfőbb vívmányai közé tartozik, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország korábban katonai szigorral őrzött határa hosszú évek óta teljesen nyitott, a 499 kilométeres határszakaszon semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ír kormány folyamatosan figyelmezteti Londont, hogy ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, és emiatt szükségessé válik a határellenőrzés újbóli bevezetése, az a felekezeti erőszakcselekmények kiújulásához vezethet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.