Előbb sorosozott és újságírókat fenyegetett perrel az államtitkár, majd mikor bizonyíték került elő a fogyatékos emberek bántalmazásáról, nyomozást indított a rendőrség

POLITIKA
2019 április 25., 10:58
comments 98

Április 8-án a Népszavában jelent meg egy cikk

Fürdés előtt olykor seprűvel „pucolják” a betegeket a mozsgói szociális otthonban

címmel. Ebben az írásban más mellett arról volt szó, hogy az ombudsman vizsgálódott a Baranya megyei szociális otthonban, miután egy civil szervezet olyan videofelvételeket juttatott el a hivatalhoz, amin az otthon védekezésre képtelen, mentálisan sérült lakóit bántalmazzák.

Az ombudsman vizsgálatának nem lett nagyon kézzelfogható eredménye: a videókon látható helyiségeket azonosították, de a bántalmazott embereket, és az őket bántalmazókat nem.

A hírt több újság is átvette, de igazán nagy botrány nem lett a dologból.

Egy héttel később, április 15-én Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót a mozsgói szociális otthon előtt.

Fülöp: az Emmi rendőrségi feljelentést tett a mozsgói otthont érintő megalapozatlanok állítások miatt

Az MTI ezzel a címmel számolt be a rendezvényről, amin az államtitkár arról beszélt, hogy

"Kampányidőszakban megtapasztalhattuk, hogy az ellenzéki politikusoknak és a Soros György támogatta cvil szervezeteknek semmi sem drága, semmi sem szent, a legkiszolgáltatottabb emberek és az őket ilyen bentlakásos intézményekben ellátó dolgozók helyzetét felhasználva próbálnak meg politikai haszonszerzésből tőkét kovácsolni maguknak"

Fülöp azt is mondta, hogy

„helyreigazítást kérnek a mozsgói otthonnal összefüggésben megalapozatlan vádakat megjelentető médiatermékektől”

bár annyiban nyitva hagyta a dolgot, hogy ha a bántalmazásról szóló vádak mégis igazak lennének, akkor annak is lesz jogkövetkezménye.

Az igazság pillanatára nem kellett sokat várni, a sorozás után másfél nappal, április 17-én ugyanis Fülöp államtitkár új közleményt adott ki, erről az MTI

Fülöp: súlyos bántalmazás történhetett a mozsgói otthonban

címmel számolt be. Fülöp ekkor már arról beszélt, hogy eljutott hozzá három videofelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat. Az államtitkár abban az értelemben konzekvens volt, hogy továbbra a civileket hibáztatta. Azt állította, hogy a bántalmazásról készült videofelvételekkel az ombudsmanhoz forduló TASZ valamilyen módon visszatartotta a bizonyítékokat, arra utalva, hogy ezért nem tudtak korábban lépni az ügyben.

A TASZ a 444-nek azt mondta, hogy a videót tavaly augusztusban kapták meg, és azzal azonnal az ombudsmanhoz fordultak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap, április 24-én jelentette be, hogy könnyű testi sértés elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak. Erről

Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás ügyében

címmel számolt be az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.