A kórházak szerint ők nem hibáztak annak a két és fél éves kisfiúnak az ellátásánál, akinek bot fúródott a szemébe

Egészségügy
2019 április 25., 21:09

Múlt héten kirándulás közben egy bot sértette fel a szemét egy két és fél éves kisfiúnak, mentőt hívtak hozzá, de ezután két kórház is megtagadta az ellátását. Az RTL Híradójának nyilatkozó anya szerint a Bajcsy Kórház azért nem fogadta, mert nem volt altatóorvosuk.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján az ügyeletes doktornő pedig először szintén elküldte volna őket, de ekkor a kisfiú anyja már sírva kérte tőle, hogy lássa el a gyerekét. Végül a doktornő mégis megvizsgálta a gyereket, és a Baleseti Központba küldte CT-re. A gyereket a baleset után 21 órával műtöttél meg, a Híradó szerint azóta már jól van.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház a csatornának azt mondta, azért nem fogadták, mert nem rendelkeznek 3 év alatti gyerek aneszteziológiai műszeres felkészültséggel. A Semmelweis Egyetem pedig azt közölte, hogy a kisfiút soron kívül, a szakma szabályainak megfelelően látták el.

Frissítés

A cikkünk megjelenése után a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája az alábbi közleményt adta ki:

„A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára 2019. április 18-án, csütörtökön délután érkező, balesetet szenvedett gyermeket az intézményben soron kívül, a szakma szabályainak megfelelően ellátták, függetlenül attól, hogy ezen a napon a klinika nem volt a sürgősségi ügyeletre kijelölt fővárosi intézmények között. A Szemészeti Klinika kedd, szerda, péntek és szombati napokon látja el ezt a feladatot. A hét többi napján a protokoll szerint kizárólag az ügyeletes intézmények által megvizsgált, és továbbutalt legsúlyosabb állapotú 18 év alatti pácienseket fogadja.

Az ügyeletes szakorvos a folyamatban lévő többi beteg vizsgálatát megszakítva, azonnal megkezdte a gyermek kivizsgálását. A szakmai elveket maximálisan figyelembe véve ultrahang és CT vizsgálatot végzett, melyek egyértelműen bizonyították, hogy látást veszélyeztető perforáló sérülés nem áll fenn, illetve idegentest sincs a szemben. Bár az egyetem területén 0-24-ben működik gyermek aneszteziológiai ellátás, mivel sürgősségi műtétre nem volt szükség, a szemészeti beavatkozást másnapra tűzték ki. A szülők minderről teljes körű szóbeli tájékoztatást kaptak az ügyeletes orvostól.

A húsvét pénteken történt beavatkozás során szaruhártya sérülés és kötőhártya seb látszott, amelyet a szakorvos ellátott. Mivel a gyermek aluszékony volt, a műtétet követően az egyetem egyik gyermekklinikájára szállították megfigyelésre, azóta már elhagyhatta a klinikát, és kétszer tért vissza kontrollvizsgálatra a szemészetre.

A fent nevezett eset mellett, április 19-én, nagypénteken, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának ambulanciáján 93 beteg fordult meg, és 6 sürgősségi műtétet végzett a sebész team ügyeletese. A páciensek jelentős része más intézményekből átirányított ambuláns beteg volt.”

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház is kiadott egy közleményt:

„Nem a gyermekaneszteziológiához értő szakember hiány áll az eset hátterében, hanem az, hogy kórházunk nem gyermekkórház, így 3 év alatti gyermekek aneszteziológiai műszeres felkészültséggel nem rendelkezünk. Ezért éppen a gyermek érdekében és a szakmai ajánlásoknak megfelelően történt az átirányítás a legmagasabb szintű, speciális ellátást nyújtó szolgáltatónak.

Az Önök által leírt esetben az Országos Mentőszolgálat Főorvosi és Szuperügyeleti Osztálya - Központi Ágynyilvántartó - bejelentkezése után azonnal a beutalási rendnek megfelelő, az ellátásra felkészült intézménybe szállították a sérültet.

Kórházunk Aneszteziológiai és Intenzív Osztályán jelenleg 16 szakorvos rendelkezik anszteziológiai szakvizsgával, melynek része a gyermek aneszteziológia.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.