18 hónap börtönbüntetést kapott Marija Butyina, aki Oroszorország ügynökeként épült be az amerikai fegyverlobbiba

Egy washingtoni szövetségi bíróság pénteken 18 hónapos börtönbüntetésre ítélte Marija Butyinát, aki 2016-ban aktívan részt vett az amerikai választók befolyásolására irányuló orosz kampányban. Ő az első orosz állampolgár, akit elítélnek a választásokba történt beavatkozásért.

A 30 éves Butyina tavaly, a letartóztatása után bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy részese volt annak a szervezett orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését célozta. Az ügyészek eleinte úgy jellemezték őt, mint aki szexet ajánlva próbált meg beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe és hálójába vonni republikánus politikusokat és közéleti szereplőket, köztük az Egyesült Államokban igen befolyásos Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjait. Később maguk az ügyészek is elismerték: Butyina ennél jóval többet tett.

Butina egy fegyverkiállításonFotó: Facebook

A nyilvánosságra került bizonyítékok alapján Butiyna orosz kapcsolattartója Alekszander Torsin volt, egy befolyásos orosz bankár és politikus, Putyin Egyesült Oroszország pártjának magas beosztású tagja. Torsin nemcsak a nyugati szankciós listákon szerepel, mint Putyin egyik fő szövetségese, hanem például a spanyol rendőrség körözöttjei között is, mivel a gyanú szerint Torsin egy szervezett bűnözői csoport élén mosta a pénzt. A páros az FBI dokumentumai szerint azon dolgozott, hogy Obama és Putyin elnöksége után is jól használható kommunikációs csatornák legyenek az orosz kormány és Washington között.

A vádirat szerint összeesküvést követett el annak érdekében, hogy idegen ország ügynökeként tevékenykedhessék az Egyesült Államokban. Az igazságügyi minisztérium - arra hivatkozva, hogy Marija Butyina együttműködött a hatóságokkal - csak 18 hónapos börtönbüntetést, majd ennek letöltése után azonnali kitoloncolást kért. 

A védelem szintén arra hivatkozott, hogy a nő teljes mértékben együttműködött az amerikai hatóságokkal, átadott minden dokumentumot és feltárta teljes kapcsolatrendszerét, és ezért a büntetés enyhítését szorgalmazta. „Marija cselekedetei nem voltak titkosak” - fogalmazott Alfred Carry, Butyina ügyvédje, aki kiemelte azt is, hogy ügyfele kilenc hónapon keresztül magánzárkában „senyvedett”.

Fotó: HO/AFP

A bíró nem adott helyet a védelem kérésének. Az ítélethirdetéskor leszögezte, hogy a 18 hónapos börtönbüntetésbe beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött 9 hónapot, így Butyinának további 9 hónapig kell börtönben maradnia. Büntetése letöltése után azonnali hatállyal kiutasítják az Egyesült Államokból. A bíró hangsúlyozta, hogy Marija Butyina „kifinomult módszerekkel” tevékenykedett és sikerült „mélyen behatolnia” amerikai politikai szervezetekbe.

A pénteki tárgyaláson Marija Butyina könnyes szemmel kért bocsánatot és kegyelmet a bírótól. Mint mondta: „nagyon sajnálja” a történteket, és soha nem akart kárt okozni az amerikai politikának. „Az Egyesült Államok mindig nagyon szívélyes volt hozzám” - mondta, és hozzátette, hogy a szíve mélyén szeretne még visszatérni az országba, akkor is, ha ez csak álom marad. (CNN, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.