18 hónap börtönbüntetést kapott Marija Butyina, aki Oroszorország ügynökeként épült be az amerikai fegyverlobbiba

külföld
2019 április 26., 14:43
comments 64

Egy washingtoni szövetségi bíróság pénteken 18 hónapos börtönbüntetésre ítélte Marija Butyinát, aki 2016-ban aktívan részt vett az amerikai választók befolyásolására irányuló orosz kampányban. Ő az első orosz állampolgár, akit elítélnek a választásokba történt beavatkozásért.

A 30 éves Butyina tavaly, a letartóztatása után bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy részese volt annak a szervezett orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését célozta. Az ügyészek eleinte úgy jellemezték őt, mint aki szexet ajánlva próbált meg beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe és hálójába vonni republikánus politikusokat és közéleti szereplőket, köztük az Egyesült Államokban igen befolyásos Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjait. Később maguk az ügyészek is elismerték: Butyina ennél jóval többet tett.

Butina egy fegyverkiállításon
photo_camera Butina egy fegyverkiállításon Fotó: Facebook

A nyilvánosságra került bizonyítékok alapján Butiyna orosz kapcsolattartója Alekszander Torsin volt, egy befolyásos orosz bankár és politikus, Putyin Egyesült Oroszország pártjának magas beosztású tagja. Torsin nemcsak a nyugati szankciós listákon szerepel, mint Putyin egyik fő szövetségese, hanem például a spanyol rendőrség körözöttjei között is, mivel a gyanú szerint Torsin egy szervezett bűnözői csoport élén mosta a pénzt. A páros az FBI dokumentumai szerint azon dolgozott, hogy Obama és Putyin elnöksége után is jól használható kommunikációs csatornák legyenek az orosz kormány és Washington között.

A vádirat szerint összeesküvést követett el annak érdekében, hogy idegen ország ügynökeként tevékenykedhessék az Egyesült Államokban. Az igazságügyi minisztérium - arra hivatkozva, hogy Marija Butyina együttműködött a hatóságokkal - csak 18 hónapos börtönbüntetést, majd ennek letöltése után azonnali kitoloncolást kért. 

A védelem szintén arra hivatkozott, hogy a nő teljes mértékben együttműködött az amerikai hatóságokkal, átadott minden dokumentumot és feltárta teljes kapcsolatrendszerét, és ezért a büntetés enyhítését szorgalmazta. „Marija cselekedetei nem voltak titkosak” - fogalmazott Alfred Carry, Butyina ügyvédje, aki kiemelte azt is, hogy ügyfele kilenc hónapon keresztül magánzárkában „senyvedett”.

photo_camera Fotó: HO/AFP

A bíró nem adott helyet a védelem kérésének. Az ítélethirdetéskor leszögezte, hogy a 18 hónapos börtönbüntetésbe beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött 9 hónapot, így Butyinának további 9 hónapig kell börtönben maradnia. Büntetése letöltése után azonnali hatállyal kiutasítják az Egyesült Államokból. A bíró hangsúlyozta, hogy Marija Butyina „kifinomult módszerekkel” tevékenykedett és sikerült „mélyen behatolnia” amerikai politikai szervezetekbe.

A pénteki tárgyaláson Marija Butyina könnyes szemmel kért bocsánatot és kegyelmet a bírótól. Mint mondta: „nagyon sajnálja” a történteket, és soha nem akart kárt okozni az amerikai politikának. „Az Egyesült Államok mindig nagyon szívélyes volt hozzám” - mondta, és hozzátette, hogy a szíve mélyén szeretne még visszatérni az országba, akkor is, ha ez csak álom marad. (CNN, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.