Beismerte bűnösségét az USA elleni kémkedéssel gyanúsított orosz Marija Butyina

külföld
2018 december 13., 17:07

Egy amerikai szövetségi bíróságon csütörtökön bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok elleni kémkedésben az orosz Marija Butyina, akit nyáron tartóztatott le az FBI. Azzal gyanúsították, hogy Oroszországnak kémkedett, és az volt a feladata, hogy az amerikai fegyverlobbi érdekérvényesítő csoportjain keresztül az amerikai republikánus párt vezetőinek közelébe férkőzzön.

A nyilvánosságra került bizonyítékok alapján Butiyna orosz kapcsolattartója Alekszander Torsin volt, egy befolyásos orosz bankár és politikus, Putyin Egyesült Oroszország pártjának magas beosztású tagja. Torsin nemcsak a nyugati szankciós listákon szerepel, mint Putyin egyik fő szövetségese, hanem például a spanyol rendőrség körözöttjei között is, mivel a gyanú szerint Torsin egy szervezett bűnözői csoport élén mosta a pénzt. A páros az FBI dokumentumai szerint azon dolgozott, hogy Obama és Putyin elnöksége után is jól használható kommunikációs csatornák legyenek az orosz kormány és Washington között.

Butyina az amerikai sajtó szerint több magas rangú amerikai politikussal is találkozott.

A most 30 éves nőt maximum 5 év börtönre ítélhetik, de valószínűleg ki is utasítják majd az Egyesült Államokból. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.