Teniszlabdányi nyersgyémántot találtak Botswanában

külföld
2019 április 27., 08:57
comments 103

Az eddig ismert egyik legnagyobb, teniszlabda méretű nyersgyémántra bukkantak Botswanában, a 350 grammos, 1758 karátos drágakő tisztasága azonban nem a legjobb minőségű, így várhatóan csak a szokásosnál alacsonyabb áron tudják majd értékesíteni.

Lucara Diamond kanadai bányatársaság egyelőre nem közölt részleteket a Karowe bányában talált kő értékéről. A dpa német hírügynökség azonban emlékeztetett arra, hogy tavaly egy Lesothóban talált, 910 karátos nyersgyémánt 40 millió dollárért talált gazdára.

Gyémántbánya Botswanában
photo_camera Gyémántbánya Botswanában Fotó: MONIRUL BHUIYAN/AFP

2015-ben ugyancsak a Karowe bányából egy 1109 karátos, kiváló minőségű nyersgyémántot hoztak felszínre. A Lesedi la Rona volt az addigi második legnagyobb, amelyet valaha találtak. 2017-ben 53 millió dollárért értékesítették, Laurence Graff londoni gyémántkereskedő pedig áprilisban bejelentette, hogy a gyémánt 302,37 karátos, smaragdcsiszolású fő darabja vevőre vár. Árat nem közölt.

A Lucara hét végi tájékoztatása szerint a most bejelentett gyémánt az eddigi legnagyobb, amelyet Botswanában találtak.

Az eddigi legnagyobb dokumentált gyémánt még mindig az, amelyet a dél-afrikai Cullinan bányában találtak, Pretoria közelében 1905-ben. A 3106 karátos gyémánt azóta több darabra vágva és csiszolva a brit koronaékszerek sorába tartozik.
Botswana az egyik legjelentősebb gyémántlelőhely, ez az iparág adja az afrikai ország exportbevételeinek 80 százalékát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.