Harmadszor tartanak választást négy éven belül Spanyolországban

Spanyolországban parlamenti választást tartanak vasárnap, közel 37 millió polgárt várnak az urnákhoz. Nem egyszerű megtippelni az eredményt, mert az utolsó felmérések szerint a választók közel 40 százaléka bizonytalan volt abban, hogy végül melyik pártra szavazzon. Hétfő óta tilos közvélemény-kutatási adatokat közölni ráadásul, és azóta volt két fontos tévévita is, ami még befolyásolhatta az embereket.

A korábbi felmérések szerint a legtöbb szavazatot a szocialisták kaphatják, akik az utóbbi hónapokban kisebbségi kormányt alakítva vezették az országot. A második helyre a néppárt az esélyes, akiknek eddig a legtöbb képviselőjük volt, de többször egymás után sem voltak képesek stabil kormányt alakítani, megfelelő szövetségesek híján. Ezért többször is előre hozott választást tartottak, majd kénytelenek voltak átadni az ország vezetését a baloldalnak.

Néppárti kampányzáró Madridban.Fotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto

A harmadik helyért nagy verseny van a balra húzó populista Podemos és a liberális Ciudadanos között, és először alakíthat frakciót az ötödik helyre várt szélsőjobboldali Vox. A következő kormány megalakításakor sokat számíthat a kis regionális pártok eredménye is. (Reuters)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.