Harmadszor tartanak választást négy éven belül Spanyolországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Spanyolországban parlamenti választást tartanak vasárnap, közel 37 millió polgárt várnak az urnákhoz. Nem egyszerű megtippelni az eredményt, mert az utolsó felmérések szerint a választók közel 40 százaléka bizonytalan volt abban, hogy végül melyik pártra szavazzon. Hétfő óta tilos közvélemény-kutatási adatokat közölni ráadásul, és azóta volt két fontos tévévita is, ami még befolyásolhatta az embereket.

A korábbi felmérések szerint a legtöbb szavazatot a szocialisták kaphatják, akik az utóbbi hónapokban kisebbségi kormányt alakítva vezették az országot. A második helyre a néppárt az esélyes, akiknek eddig a legtöbb képviselőjük volt, de többször egymás után sem voltak képesek stabil kormányt alakítani, megfelelő szövetségesek híján. Ezért többször is előre hozott választást tartottak, majd kénytelenek voltak átadni az ország vezetését a baloldalnak.

Néppárti kampányzáró Madridban.Fotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto

A harmadik helyért nagy verseny van a balra húzó populista Podemos és a liberális Ciudadanos között, és először alakíthat frakciót az ötödik helyre várt szélsőjobboldali Vox. A következő kormány megalakításakor sokat számíthat a kis regionális pártok eredménye is. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.