Itt az ideje Skócia függetlenségének, mondta a miniszterelnök

Nicola Sturgeon miniszterelnök a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) kongresszusán kijelentette: Skócia „nem a Brexit, hanem Európa pártján áll”. 

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skót választók 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. A pártkongresszus zárónapján, a küldöttek óriási ovációja közepette a skót miniszterelnök még egyszer bejelentette, hogy 

a kormány a jövő hónapban beterjeszti az újabb függetlenségi népszavazás kiírását célzó törvényjavaslatot, és tervei szerint ezt az év vége előtt el is fogadtatja a skót parlamentben. 

Nicola Sturgeon felidézte: a brit kormány már jelezte, hogy nem engedélyezi az újabb referendumot Skócia függetlenné válásáról, arra hivatkozva, hogy nem növekszik jelentősen a skót függetlenség támogatottsága. Sturgeon kijelentette ugyanakkor, hogy ezt az érvet a legutóbbi felmérések máris cáfolják, és az SNP feladata most e támogatottság még további jelentős erősítése. 

Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében - vagyis csaknem két évvel a brit EU-népszavazás előtt - már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A The Sunday Times új felmérése szerint azonban a skótok 52 százaléka szavazna a függetlenné válásra abban az esetben, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. A YouGov felmérése szerint pedig a tavalyi 45-ről 49 százalékra nőtt a függetlenség támogatóinak aránya.

Sturgeon kijelentette azt is, hogy a Skóciában élő külföldi EU-állampolgárok a skót nemzet tagjai: „közülünk valók, és teljes szívünkből azt szeretnének, ha maradnának” abban az esetben is, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Hozzátette: a skót függetlenségi mozgalom meghatározó eleme a progresszív, befogadó internacionalizmus. (Scotsman, MTI)