5 év után új videóval jelentkezett az Iszlám Állam vezére

Terrorizmus
2019 április 29., 17:43
comments 85

Öt év után videoüzenetet tett közzé az Iszlám Állam többször is halottnak vélt vezetője. A terrorszervezet fő médiumának számító al-Furkán hétfőn közölt felvételen Abu Bakr al-Bagdadi fogadkozik, hogy bosszút fog állni a harcosaik meggyilkolásáért és bebörtönzéséért.

Abu Bakr al-Bagdadi
photo_camera Fotó: al-Furkán/AFP

A 18 perces videón – ami az elején látható felirat alapján áprilisban készülhetett, és a hitelességét egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni – többek között azt mondta, 8 országban 92 műveletet hajtottak végre. Méltatta a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadásokat, amiket a szíriai Baghúzban rájuk mért vereség megtorlásaként követtek el.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam eddigi vezetője
photo_camera Fotó: al-Furkán/AFP

Ez volt a dzsihadisták vezetőjének első megjelenése azóta, hogy 2014-ben az iraki Moszulban beszédet mondott az an-Núri mecsetben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.