A talajerózió megállítása nélkül esélyünk sincs a klímaváltozással szemben

környezet
2019 április 29., 08:23
comments 176

Katasztrofális következményei lehetnek a Földre, ha nem sikerül megfékeznünk a talaj erózióját, derült ki egy nemzetközi kutatócsoport, az IPBES (Kormányközi Tudománypolitikai Platform a Biodiverzitásért és az Ökoszisztémák Fenntartásáért) tanulmányából, amit teljes formájában majd csak május 6-án hoznak nyilvánosságra.

Mint írják, a földben háromszor annyi szén van megkötve, mint amennyi a légkörben található. De ez a megkötött szén az erdőirtások és a rossz mezőgazdasági gyakorlatok miatt kiszabadulhat, tovább növelve a szén arányát a légkörünkben. Márpedig a szén oxigénnel alkotott vegyületei, a szén-monoxid és a szén-dioxid üvegház-hatású gázok, vagyis hozzájárulnak a bolygó további melegedéséhez.

A tanulmány szerint a helyzet nagyon súlyos, a világ népességének csaknem fele él olyan területen, ahol rohamosan romlik a talaj minősége. Ez a klímakatasztrófa mellett élelmezési katasztrófát is előre vetít. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.