A talajerózió megállítása nélkül esélyünk sincs a klímaváltozással szemben

2019 április 29., hétfő 8:23
176

Katasztrofális következményei lehetnek a Földre, ha nem sikerül megfékeznünk a talaj erózióját, derült ki egy nemzetközi kutatócsoport, az IPBES (Kormányközi Tudománypolitikai Platform a Biodiverzitásért és az Ökoszisztémák Fenntartásáért) tanulmányából, amit teljes formájában majd csak május 6-án hoznak nyilvánosságra.

Mint írják, a földben háromszor annyi szén van megkötve, mint amennyi a légkörben található. De ez a megkötött szén az erdőirtások és a rossz mezőgazdasági gyakorlatok miatt kiszabadulhat, tovább növelve a szén arányát a légkörünkben. Márpedig a szén oxigénnel alkotott vegyületei, a szén-monoxid és a szén-dioxid üvegház-hatású gázok, vagyis hozzájárulnak a bolygó további melegedéséhez.

A tanulmány szerint a helyzet nagyon súlyos, a világ népességének csaknem fele él olyan területen, ahol rohamosan romlik a talaj minősége. Ez a klímakatasztrófa mellett élelmezési katasztrófát is előre vetít. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt