20 éve tiltották be a Dragon Ballt

2019 április 30., kedd 8:11
329

1999 áprilisának végén az akkor még működő ORTT (Országos Rádió és Televízió Testület) 8 millió forintra bírságolt az RTL Klubot, amiért nem a késő esti órákban vetítettek le egy „kiskorú gyermekek fejlődésére ártalmas, az erőszakos magatartást követendő példaként bemutató” sorozatot, azaz

a Dragon Ball Z-t.

Ez még akkor baj nem is lett volna (elvégre az RTL Klubon és a Magyar Államon kívül ki a fenét kéne érdekeljen, hogy a Magyar Állam 8 millióra bírságolja az RTL-t), azon viszont ártatlan magyar gyerekek százezrei hördültek fel, hogy az ORTT elrendelte azt is, hogy

az RTL vegye le a képernyőről a sorozatot.

Az RTL és az ORTT egy ideig háborúzott a sorozat beszüntetése előtt, az ORTT ugyanis eredetileg a Dragon Ballt állította volna le, de mire az RTL végrehajthatta volna a döntést, vége lett a sorozatnak. De jött utána a Dragon Ball Z, ami elvileg egy másik történetív ugyanabban a világban, az RTL szerint tehát egy másik sorozat, az ORTT szerint viszont ugyanaz, amit egyszer már leállíttattak.

Az ORTT-t nem hatotta meg az sem, hogy sok fiatal megpróbált betelefonálni a testülethez és az RTL-hez, sok iskolában aláírásgyűjtésbe kezdtek, és sorra jelentek meg a nyilatkozatok, amik szerint a Dragon Ball „nem is az erőszakról szól, hanem a barátságról, a küzdelemről, az igazságról, az elesettek segítéséről és a családról”. Persze ez baromság, ennyi erővel a Die Hard, a Dumb és Dumber, az Amerikai ninja, a Terminátor vagy a Sharknado 6 is a barátságról, a küzdelemről, a családról és az igazságról szól. Nem, a Dragon Ball ugyanúgy nem szól semmi különösebben magasztosról, ahogyan a Marvel-univerzum filmjei, a Trónok harca vagy a Csillagok háborúja sem.

A Dragon Ball egészen konkrétan egy mese, amiben a szereplők verekednek, meg mindenféle idióta és kevésbé idióta kalandokat élnek át, de attól még persze baromi jó.

Az RTL próbálkozott azzal, hogy a késő esti műsorsávban folytatja a sorozatot, de a közönség tagjai akkor már aludtak, így a nézettség beesett, inkább leállították az egészet. (via Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt